Predsjedništvo SDA
0

Podržana zajednička izjava iz Pruda

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je u Sarajevu na redovnoj sjednici zaključilo da u cijelosti podržava Zajedničku izjavu od 8. novembra iz Pruda i dosljedno će istrajati na njenom provođenju u cilju postizanja što boljih rješenja.

Ponovno je istaknuto da nema zakona o popisu stanovništva bez istovremenog usvajanja Programa za povratak 2009.- 2014. godina.

Za SDA je neprihvatljiva bilo kakva parcijalna ili regionalna reorganizacija vlasti i ovo pitanje se može rješavati samo reformom Ustava BiH.

Raspodjela državne imovine koja je predmet sukcesije na niže oblike administrativnog organiziranja bit će izvršena nakon što imovina bude uknjižena na državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedništvo SDA zabrinuto je zbog sporosti i zastoja u provođenju Sporazuma o liberalizaciji viznog režima s Evropskom unijom. "Zahtijevamo da naši predstavnici u nadležnim institucijama učine sve kako bi obaveze iz ovog sporazuma bile ispoštovane", saopćeno je iz SDA.

Također, navodi se u saopćenju, Predsjedništvo SDA insistira na utvrđivanju odgovornosti zbog ovakvoga stanja, naročito zloupotreba i nezakonitosti u procesu izdavanja ličnih dokumenata.

Predsjedništvo SDA posebno je zabrinuto zbog učestalih oružanih obračuna i traži od nadležnih institucija da poduzmu sve mjere za efikasno kažnjavanje počinilaca.

Tragični bilans ovih događaja neizostavno nameće potrebu donošenja zakona na nivou države o nošenju i držanju oružja.

SDA će se zalagati za urgentno usvajanje ovoga zakona i uspostavu jedinstvene baze podataka o oružju i njegovim nosiocima, saopćeno je iz te stranke.