Dušanka Majkić
0

Podržana priča o Ustavu, a ne Sulejman Tihić

SRNA
Delegat SNSD-a u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da su delegati ove stranke podržali Odluku o pristupanju reformi Ustava BiH da bi se pokrenula priča o toj temi, a ne da se podrži lider SDA Sulejman Tihić.

"Delegati su glasali za to da se pokrenu razgovori i obezbijedi najširi dio političke javnosti u BiH na temu eventualnih promjena Ustava, a šta će proći u parlamentu zavisi od toga da li će dobiti podršku svih učesnika, odnosno naroda. Nemamo nijednog razloga da podržimo ovu priču, da bismo pomogli Sulejmanu Tihiću, a pogotvo ne vidim zašto bismo se petljali u stvari koje se zovu kongres SDA", rekla je Majkićeva.

Ona je, reagujući na saopštenje SDS-a, u kojem se traži ostavka poslanika i delegata SNSD-a, koji su glasali za Odluku, dodala da je njome podržana priča o Ustavu sa preporukom prudske trojke.

"Nadam se da SDS polazi od toga da će SNSD braniti RS onako kako su je oni branili. Sigurna sam da su SNSD i njen lider Milorad Dodik najveći branioci Srpske i da neće biti usvojena ni podržana nijedna stvar koja bude protiv RS", kazala je Majkićeva.

Ona je zatražila da vidi bilo koji argument zašto bi delegati SNSD-a davali bilo kakvu podršku Sulejmanu Tihiću, dodavši da vjeruje da Milorad Živković nije bio dovoljno informisan kako se sve odvijalo, što je i odraz njegove izjave.

Dom naroda parlamenta BiH usvojio je 26. marta Odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, a dan kasnije šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović zatražio je da se parlament Srpske hitno izjasni o ovoj odluci.

Član Izvršnog odbora SNSD-a Milorad Živković smatra brzopletim način na koji je pitanje promjene Ustava BiH ušlo u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"To je urađeno brzopleto i nije u skladu sa onim šta se dogovaralo. Delegati SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupšine BiH ovu odluku neće podržati", istakao je Živković na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.