BiH
0

Podržana jedinstvena stopa PDV-a u BiH

NINA
Komisija za financijske i administrativne poslove Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas prijedlog Vijeća ministara da se u BiH uvede PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto.

Prvi usvojeni zaključak koji će biti predložen Domu naroda na usvajanje je da Vijeće ministara i entitetske vlade donesu cjelovite socijalne programe za zaštitu socijalno ugroženih kategorija.

Drugi zaključak je da Vijeće ministara izađe u javnost s cjelovitim programom uloge i značaja uvođenja PDV-a, posebno jedinstvene stope i njene posljedice na povećanje troškova života, kako bi dobili realnu sliku o uvođenju PDV-a.

I treći zaključak je da Uprava za indirektno oporezivanje što prije počne s pripremama za uvođenje PDV-a.

Prema riječima Nade Radovića, predsjednika Komisije, tim se zaključcima Dom naroda približava uvjetima koje je usvojio Zastupnički dom, a kojima je precizirano da će odustati od nulte stope za pojedine proizvode, pod uvjetom da vlade entiteta donesu cjelovite socijalne programe.

Prema trenutnim procjenama, za socijalne programe moglo bi biti prikupljeno oko 20 miliona KM, s tim da Vijeće ministara vodi intenzivne razgovore sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, kako bi iznašli dodatne izvore finansiranja.

''Ovim programima država će pokušati najugroženijim kategorijama stanovništva ublažiti udar mogućeg rasta cijena. Čitava cjelina sastoji se iz Zakona o PDV-u, entitetskih zakona o porezu na dobit i dohodak građana, kroz koji će biti oporezovani oni koji imaju više novca, te od transfera za socijalu. To je sistem koji može biti učinkovit samo ako ovi zakoni zaista i profunkcioniraju'', kazala je ministrica Marić.

Konačnu riječ o stopi PDV-a dat će Dom naroda na sjednici koja je zakazana za utorak, 14. decembra.