PSBiH
0

Podržan zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i dala saglasnost za njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru.

U saopštenju iz Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su danas u nastavku 17. sjednice Komisije za ravnopravnost polova obavljene pripreme za tematsku raspravu Predstavničkog doma o Džender akcionom planu /GAP/ Savjeta ministara BiH i Preporukama Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije i usvojeni su prijedlozi pet zaključaka koji će biti upućeni Predstavničkom domu na usvajanje.

U predloženim zaključcima se navodi da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH upoznat sa GAP-om Savjeta ministara BiH i Zaključnim komentarima Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena za BiH.

Takođe se daje puna podrška GAP-u Savjeta ministara BiH i zahtijeva njegovo puno provođenje, te traži da Savjet ministara BiH jednom godišnje izvještava Predstavnički dom o provođenju GAP-a posredstvom nadležne parlamentarne komisije.

U zaključcima se pozdravlja napredak ostvaren u provođenju preporuka Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena, te poziva na dalje ulaganje napora za potpuno provođenje preporuka.

Prema predloženim zaključcima, Predstavnički dom će pristupiti ispunjavanju obaveza iz preporuka Komiteta za eliminicaju diskriminacije žena koje se odnose na usklađivanje zakona sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH.

Predstavnički dom će pristupiti usaglašavanju Izbornog zakona BiH sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH radi povećanja udjela žena u organima zakonodavne vlasti, te daje punu podršku Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti polova za izradu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, navodi se u predloženim zaključcima.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova na današnjoj sjednici primila je k znanju Informaciju o posjeti Parlamentu Češke Republike.