BiH
0

Podržan Prijedlog zakona o internoj reviziji u institucijama BiH

FENA
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici podržala Prijedlog zakona o internoj reviziji u institucijama BiH u drugom čitanju.

Kako je FENI izjavila predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić, ovaj prijedlog zakona usvojen je sa tri amandmana i upućen državnom parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Majkić je kazala kako su amandmani nastali u komunikaciji sa strukovnim organizacijama, koje se bave sferom interne revizije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost u prvom čitanju, čiji je predlagač delegat Mladen Ivanić, danas nije dobio podršku članova Komisije.

Razlog je što prva faza podrazumijeva principe, a za principe su se negativno izjasnili u Upravi za indirektno oporezivanje, ustvrdila je Majkić.

Komisija za finansije i budžet razmatrala je i Izvještaj o reviziji Javnog radio-televizijskog servisa BiH za 2005. i 2006., uz zaključak da se izvještaj hitno uputi Tužilaštvu BiH.

Osim ovog, usvojena su još tri zaključka, koja su upućena Domu naroda BiH.

Tako Komisija zahtijeva od JRTV servisa BiH da odmah pristupi otklanjanju nedostataka po revizorskim izvještajima za 2005. i 2006. godinu u dijelu koji se odnosi na 21 tačku, te da u roku od 30 dana JRTV servis dostavi Komisiji plan za otklanjanje ovih nedostaka.

Majkić navodi da je Komisija za finansije i budžet zaključila da je JRTV servis obavezan tromjesečno izvještavati ovu komisiju o dinamici otklanjanja nedostataka.