Komisija za finansije i budžet
0

Podržan Prijedlog zakona o budžetu institucija za 2010.

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu u prvoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu.

Usvojen je i zaključak kojim se zadužuju Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH da u saradnji s resornim ministarstvima u amandmanskoj fazi utvrde prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2010. godinu sa strukturom prihoda koja bi bila u okvirima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće BiH i strukturom rashoda u kojoj bi bili uvaženi, u granicama mogućnosti, i prijedlozi Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2010. godinu sa dva glasa „za“ (Željko Komšić i Haris Silajdžić) i jednim „protiv“ (Nebojša Radmanović).

Kako se navodi iz Predsjedništva BiH, u Nacrtu budžeta, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, povećava se prihod s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za 24,5 miliona KM, tako da na stavci Sredstva za finansiranje projekta održivog povratka, umjesto 10.500.000 KM, iznosi 35.000.000 KM, što je na nivou 2009. godine.

Protiv principa predloženog zakona glasala su dva člana Komisije za finansije i budžet iz SNSD-a (Drago Kalabić i Lazar Prodanović).

Prodanović je nakon sjednice kazao za Fenu da je Predsjedništvo BiH, bez srpskog člana, probilo budžetski okvir, promijenilo je strukturu budžeta u odnosu na dostavljeni prijedlog od Vijeća ministara i povećalo tu stavku za 24,5 miliona KM.

„Smatram da je trebalo poštovati predloženi okvir koji je došao iz Vijeća ministara. To je bio razlog zbog čega smo bili protiv. Nadamo se da će amandmanima, oni koji su doprinijeli narušavanju ovog budžetskog okvira predloženog od Vijeća ministara usaglašenog ranije i u Fiskalnom vijeću, moći da smanje prihodovnu i rashodovnu stranu budžeta, odnosno da je uvedu u predloženi okvir“, kazao je Prodanović.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Sadik Bahtić je tokom diskusije kazao da nije zadovoljan, ističući da se ide na jačanje entiteta, a slabljenje države, što on ne može prihvatiti.

Tokom diskusije čula se i primjedba zbog toga što niko iz Predsjedništva BiH, koje je formalni predlagač budžeta, nije prisustvovao sjednici Komisije za finansije i budžet.