BiH
0

Podržan Prijedlog izmjena zakona o plaćama u sudskim i tužilačkim institucijama

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života, u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Predloženim zakonom bilo je definirano i da sudije i tužitelji imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 posto od svoje osnovne mjesečne plaće.

Međutim, Komisija je usvojila amandman koji su predložili poslanici Salko Sokolović i Amir Fazlić (SDA) kojim je definirano da "sudije i tužioci imaju pravo na naknadu za godišnji odmor u skladu sa podzakonskim aktom koji donosi Vijeće ministara BiH shodno odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH“.

"Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo odluku za 2015. godinu, pa podzakonskim aktom reklo za plaće do koeficijenta četiri je 300 KM za godišnji odmor, preko koeficijenta četiri je jedna KM. Logično je, ako već neko želi da ima naknadu toplog obroka, prijevoza pa govori o diskriminaciji koja je postojala, da ne ostavlja i druge u diskriminaciji, znači da se uklopi u ovom slučaju i kroz regres u tu priču", kazao je Sokolović na sjednici Komisije.

Dodao je da će u narednom periodu trebati promijeniti i još neke odredbe zakona te je predložio, a Komisija prihvatila zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da pripremi izmjene i dopune zakona.

Komisija za finansije i budžet je prihvatila Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Tokom diskusije član Komisije Mirsad Isaković (SBBBiH) je postavio pitanje koliki je sada stvarni dug BiH, odnosno "koliko smo zaduženi kao država, te koliki je ukupan vanjski dug države?"

Zaključeno je da se zatraži od Vijeća ministara BiH da za narednu sjednicu pripremi tražene podatke.

Komisija je prihvatila Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2013. godinu te primila k' znanju Godišnji plan revizije za 2014/2015. godinu i Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za devet mjeseci 2014. godine.