{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o konkurenciji

F
18.6.2009. u 17:53
0
0
Podržan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o konkurenciji
0
Podržan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o konkurenciji
Foto: Sarajevo-x.com
Povjerenstvo za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržalo je na današnjoj sjednici prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.
U saopćenju za javnost PSBiH navodi se da je utvrđen konačni tekst mišljenja o Informaciji o poplavama u Popovom polju, na rijeci Krupi i području Hutovog blata.

Donesen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima i agencijama, te Elektroprivredom RS-a odnosno HE Trebišnjica i Elektroprivredom HZHB-a i PHE Čapljina definira, uspostavi i intezivira monitoring i stalnu razmjenu podataka, po vrstama i rokovima, relevantnih za rad postojećih objekata sustava.

Donesen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima uspostavi regulatornu funkciju i koordinaciju na nivou BiH, koja će biti nadležna za rješavanje upravljanja sustava voda, kao i da elektroprivredna preduzeća dostave relevantne podatke o radu, u razmatranom periodu poplava, nadležnim agencijama i ministarstvima entiteta koji će te podatke proslijediti zainteresiranim stranama kao i da izrade pravilnike - pogonska uputstva o upravljanju vodama u skladu s važećim zakonima.

"Budući da je sistem HE na Trebišnjici projektiran kao cjelina i sad funkcionira u tri države, pa je time narušeno tehnološko jedinstvo sustava, kao i ekonomsko-energetski odnosi između preduzeća HE na Trebišnjici i PHE Čapljina kao i HE Dubrovnik, predlaže se da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomske odnose BiH pokrene inicijativu za rješavanje međusobnih odnosa između elektroprivrednih preduzeća jer je rješavanje ovih odnosa ključno u pravcu rješavanja ostalih pitanja i budućih planova", zaključak je u vezi teksta mišljenja.

Donesen je zaključak da Vijeće ministara BiH obavezuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, predloži program mjera za duži period u pravcu upravljanja sustavom voda.

Zaključeno je da je s privrednim subjektima iz tačke 4. neophodno iznaći najbolja rješenja i modalitete budućih aktivnosti hidroelektrana za ublažavanje eventualnih poplava sa što manje posljedica po stanovništvo na navedenim i drugim područjima koja su podložna vremenskim nepogodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: