{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podržan nacrt revidirane strategije za provedbu aneksa 7.

F
27.10.2008. u 16:36
0
4
Podržan nacrt revidirane strategije za provedbu aneksa 7.
0
Podržan nacrt revidirane strategije za provedbu aneksa 7.
Entitetski ministri izbjeglica i raseljenih osoba, te predstavnici Brčko Distrikta, UNHCR-a, OSCE-a i OHR-a podržali su danas Nacrt revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, na ministarskom sastanku koji je organizirao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.
Zaključeno je da taj dokument što prije treba biti upućen u proceduru usvajanja u Vijeće ministara BiH, a zatim i u Parlamentarnu skupštinu BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar Halilović je naglasio da je u izradi revidirane Strategije za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma učestvovalo 70 institucija na svim nivoima u BiH, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Oko 150 učesnika, uz koordinaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, uspješno je sačinilo Nacrt tog veoma važnog dokumenta, kazao je on.

Entitetski ministri izbjeglica i raseljenih osoba Edin Mušić i Omer Branković, predstavnica Brčko Distrikta BiH Branka Đurić-Žilić, te predstavnici spomenutih međunarodnih organizacija ukazali su na brojne otvorene probleme u vezi s povratkom.

Aktivnosti na izradi revidirane Strategije počele su u oktobru 2007. godine, a u tom su dokumentu predložene reforme i ciljevi u vezi s rekonstrukcijom stambenih jedinica izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, zatvaranjem kolektivnih centara i rješavanjem pitanja alternativnog smještaja raseljenih osoba i povratnika te o socijalnom stanovanju s posebnim akcentom na probleme te populacije.

Tu je dovršetak procesa povrata imovine i stanarskih prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, elektrifikacija povratničkih naselja i pojedinačnih stambenih jedinica povratnika u BiH, rekonstrukcija infrastrukture u mjestima od interesa za povratak izbjeglih i raseljenih osoba.

Strategija tretira i pitanja zdravstvene i socijalne zaštite raseljenih osoba i povratnika, ostvarivanje prava na školstvo, rad i upošljavanje te njihovu sigurnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: