|

Podržan budžet institucija BiH u prvom čitanju

Podržan budžet institucija BiH u prvom čitanju
0
S
SRNA
23.12.2009. u 19:32
2
komentara
0

dijeljenja
Podržan budžet institucija BiH u prvom čitanju
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu u prvom čitanju prijedlog budžeta BiH za 2010. godinu kojim se za finansiranje institucija BiH predviđa 1.028.034.000 KM i 341.655.000 KM za servisiranje spoljnog duga.
Sredstva planirana za finansiranje institucija BiH u narednoj godini za 7.324.000 KM ili jedan odsto niža su u odnosu na ovogodišnji budžet, dok su sredstva za servisiranje spoljnog duga planirana u iznosu nižem za 42,3 miliona KM ili 11 odsto.

Iz budžeta za 2010. godinu ukupno 35 miliona KM namijenjeno je za program povratka izbjeglih i raseljenih lica, što je na nivou budžeta za 2009. godinu.

Usvojenim Prijedlogom zakona o budžetu institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2010. godinu predviđeno je da se 689 miliona KM obezbijedi od indirektnih poreza, što je za 40 miliona ili pet odsto manje u odnosu na ovu godinu.

U odnosu na budžet za 2009. godinu uštede u predloženom budžetu za narednu godinu postignute su smanjenjem plata zaposlenih u institucijama BiH.

Usvojeni prijedlog budžeta za 24,5 miliona KM niži je od prvog koji je Predsjedništvo BiH u parlamentarnu proceduru uputilo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića i koji je za ovaj iznos premašio okvir dogovoren u Fiskalnom savjetu.

U novom prijedlogu budžeta, koji je usvojen jednoglasno u Predsjedništvu, spornih 24,5 miliona KM obezbijeđeno je smanjenjem materijalnih troškova institucija BiH za 17,6 odsto.

Od ovog smanjenja izuzeti su Kancelarija za reviziju institucija BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH te Centralna izborna komisija, a nisu smanjena ni sredstva za zakup prostora za smještaj institucija BiH.

Budžetska sredstva uvećana su u odnosu na prvi prijedlog budžeta za održavanje graničnih prelaza u BiH u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM te za 2,3 miliona KM za troškove učešća BiH na EKSPO 2010.

Naredna sjednica Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana 30. decembra, kada bi budžet bio razmatran u drugom čitanju, zajedno sa eventualno pristiglim amandmanima.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...