BiH
0

Područje Vrela Bosne i dalje nezaštićeno

Nezavisne/Sarajevo-X
Foto: freephotos.tv
Foto: freephotos.tv
Područje Vrela Bosne i dalje nezaštićeno Zakon o proglašenju područja Vrela Bosne spomenikom prirode trebalo bi u Kantonu Sarajevo da bude donesen do kraja godine, prenose Nezavisne novine.

Trenutno se mnogobrojne institucije poput fakulteta, resornih ministarstava, preduzeća i opština izjašnjava o nacrtu zakona koji je prije nešto više od mjesec dana potvrdila Skupština Sarajevskog kantona.

"Sve sugestije i primjedbe ćemo razmotriti, a zatim Prijedlog zakona uputiti Vladi kantona i ukoliko prođe ide na Skupštinu. Mislimo da bi zakon mogao biti donesen krajem novembra, kada ćemo dobiti smjernice kako zaštititi ovo područje, prije svega hidrološki potencijal. Do tada šire područje Vrela Bosne ostaje u većoj mjeri nezaštićeno", kazala je Zijada Krvavac, pomoćnik ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo.

Galiba Sijarić, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, smatra da se trenutna situacija na Vrelu Bosne neće promijeniti ni po donošenju zakona o njegovoj zaštiti.

"Donijeli smo mi mnoge zakone, ali čemu to kada se ne provode. Katastrofa je šta se dozvoljava na Vrelu Bosne koje je prije svega vodozaštitna zona. Mi sa tog izvorišta pijemo vodu, a ništa se ne radi na stvarnoj zaštiti. Samo što se ne počnu graditi kuće na izletištu. Nema kontrole ulaska, tu je ciganluk od prodavača bižuterije, sumnjive hrane i drugog. Uprkos zabrani automobili prolaze alejom, zagađuju zrak, zelenilo, vodu. Neki u blizini peru i automobile, što je sramotno", kaže Sijarićeva.

Govoreći o Nacrtu zakona o proglašenju šireg područja Vrela Bosne spomenikom prirode, smatra da ima dosta nedostataka i da se to mora ispraviti.