{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Područje porječja rijeke Une postaje Nacionalni park

F
20.8.2006. u 10:33
0
0
Područje porječja rijeke Une postaje Nacionalni park
0
Područje porječja rijeke Une postaje Nacionalni park
Porječje rijeke Une trebalo bi da postane Nacionalni park Una nakon što je Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o Nacionalnom parku “Una”.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema ovom zakonu, Nacionalni park obuhvaća područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno od Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Cijelo područje Nacionalnog parka potpada pod Općinu Bihać u ukupnoj površini od 19.800 ha.

Predviđeno je da se u Nacionalnom parku uspostavi područje stroge i usmjerene zaštite te područje usmjerenog razvoja, koje uključuje područje u granicama Nacionalnog parka koje nije obuhvaćeno zonom stroge i usmjerene zaštite.

Područje stroge i usmjerene zaštite je namijenjeno postizanju ciljeva zaštite prirodnih vrijednosti, zaštiti i očuvanju prirodnog razvoja ekosistema i prirodnih procesa bez uplitanja čovjeka, zatim na očuvanje nepromijenjenih prirodnih područja, biodiverziteta, staništa biljnih i životinjskih vrsta, za omogućevanje posjećivanja i rekreacije te za odgojno-obrazovne i znanstvene djelatnosti u opsegu i na način koji ima najmanji uticaj na prirodu.

Područje usmjerenog razvoja je pored očuvanja prirode, kulturnih osobitosti i poljodjelskog pejsaža tradicionalne obrade tla namijenjeno usklađenom razvoju djelatnosti stanovništva u Nacionalnom parku, posebno na području poljoprivrede i proizvodnje hrane, šumarstva, domaćih zanata i turizma.

U području Nacionalnog parka nisu dopušteni zahvati i obavljanje djelatnosti u obimu i na način koji bi mogao ugroziti ciljeve osnivanja Nacionalnog parka ili nepovoljno uticati na prirodne vrijednosti u takvoj mjeri da bi se značajno promijenile one karakteristike koje su značajne za njihovo očuvanje, biološku raznolikost i pejzažnu vrijednost. Zakonom su u ovu kategoriju ubrojane 34 djelatnosti, od zabrane uzimanja iz prirode ugroženih divljih vrsta do zabrane puštanja pasa s povodca izvan naseljenih područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: