BiH
0

Područje porječja rijeke Une postaje Nacionalni park

FENA
Porječje rijeke Une trebalo bi da postane Nacionalni park Una nakon što je Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o Nacionalnom parku “Una”.

Prema ovom zakonu, Nacionalni park obuhvaća područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno od Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Cijelo područje Nacionalnog parka potpada pod Općinu Bihać u ukupnoj površini od 19.800 ha.

Predviđeno je da se u Nacionalnom parku uspostavi područje stroge i usmjerene zaštite te područje usmjerenog razvoja, koje uključuje područje u granicama Nacionalnog parka koje nije obuhvaćeno zonom stroge i usmjerene zaštite.

Područje stroge i usmjerene zaštite je namijenjeno postizanju ciljeva zaštite prirodnih vrijednosti, zaštiti i očuvanju prirodnog razvoja ekosistema i prirodnih procesa bez uplitanja čovjeka, zatim na očuvanje nepromijenjenih prirodnih područja, biodiverziteta, staništa biljnih i životinjskih vrsta, za omogućevanje posjećivanja i rekreacije te za odgojno-obrazovne i znanstvene djelatnosti u opsegu i na način koji ima najmanji uticaj na prirodu.

Područje usmjerenog razvoja je pored očuvanja prirode, kulturnih osobitosti i poljodjelskog pejsaža tradicionalne obrade tla namijenjeno usklađenom razvoju djelatnosti stanovništva u Nacionalnom parku, posebno na području poljoprivrede i proizvodnje hrane, šumarstva, domaćih zanata i turizma.

U području Nacionalnog parka nisu dopušteni zahvati i obavljanje djelatnosti u obimu i na način koji bi mogao ugroziti ciljeve osnivanja Nacionalnog parka ili nepovoljno uticati na prirodne vrijednosti u takvoj mjeri da bi se značajno promijenile one karakteristike koje su značajne za njihovo očuvanje, biološku raznolikost i pejzažnu vrijednost. Zakonom su u ovu kategoriju ubrojane 34 djelatnosti, od zabrane uzimanja iz prirode ugroženih divljih vrsta do zabrane puštanja pasa s povodca izvan naseljenih područja.