BiH
0

Podrška zahtjevu patriota o budućem uređenju BiH

FENA
Dosad je više od dvije stotine akademika, univerzitetskih profesora i istaknutih javnih političkih radnika dalo podršku dokumentu "Zahtjevi patriota o budućem državnom uređenju BiH“.

Aktivnosti prikupljanja potpisa podrške ovom dokumentu traju od 27. oktobra.

Potpisnici zahtjeva smatraju da postojeći ustavnopravni sistem BiH nije u skladu s međunarodnim aktima o ljudskim pravima, a posebno s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama te da trenutno unutrašnje uređenje BiH počiva na rezultatima politike etničkog čišćenja i zločina genocida.

Zahtijevaju uspostavu funkcionalne države u kojoj će u procesu donošenja odluka, a u skladu s rezolucijama Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta, biti otklonjeni elementi etnoteritorijalnih blokada, posebno u vidu entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Traži se osiguranje načela opće pravne jednakosti svih građana BiH na način da nijedan građanin ne može biti diskriminiran na bilo kojem dijelu teritorije BiH.

Također, jedan od zahtjeva je i izmjena izbornog sistema da bi se osiguralo pravo svih građana da neposredno biraju i budu birani u Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH sa cijele teritorije države kao jedinstvene izborne jedinice.

U zahtjevu se iskazuje neophodnost donošenja ustava BiH u skladu s principima demokracije i transparentnosti, uz učešće svih segmenata bh. društva i međunarodne zajednice te uz mogućnost konačnog odlučivanja o ovom pitanju svih građana BiH putem referenduma.