BiH
0

Podrška Velike Britanije projektima Grada Sarajeva

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Nenadom Markovićem i Slobodanom Neškovićem primio je danas u Gradskoj upravi ambasadora Velike Britanije u BiH Michaela Tathama.

Gradonačelnik je ambasadora informirao o prioritetima nove gradske vlasti, među kojima su upošljavanje 150 do 200 nezaposlenih ljudi koji se vode u zavodu za zapošljavanje u projekte čišćenja i uređenja grada, pomoć nezaposlenim porodiljama, razvoj kulture i sporta, otvaranje gradskog biznis centra te saradnja s nevladinim sektorom.

Ambasador Tatham posebno se interesirao za sigurnost u gradu Sarajevu, razvoj turizma i saradnju s vlastima u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Behmen je kazao da je Grad izdvojio 350.000 KM za videonadzor radi poboljšanja sigurnosne situacije. Također, istakao je aktivnosti koje će se poduzeti radi afirmacije turizma i otvaranja gradske turističke zajednice.

Što se tiče saradnje s Istočnim Sarajevom, gradonačelnik je naglasio da će odnos biti posebno baziran na projektima komunalne i transportne infrastrukture.

"Mi trebamo sarađivati na životnim pitanjima, a mentalne barijere će nestati. Međunarodna zajednica treba insistirati na toj saradnji.", dodao je gradonačelnik.

"Zaista ima puno smisla da ova zemlja funkcionira kao jedna organska cjelina. Podržavamo aktivnosti koje namjeravate poduzeti. Uskoro ću se sastati i s predstavnicima Istočnog Sarajeva i s njima razgovarati o vašoj budućoj saradnji", istakao je britanski ambasador.

Gradonačelnik Behmen podsjetio je ambasadora i na tešku situaciju u kojoj se nalazi Grad Sarajevo o pitanju nadležnosti i budžetskih prihoda.

"Kanton Sarajevo je jedan od rijetkih kantona u Federaciji koji do danas nije dosljedno primijenio Zakon o principima lokalne samouprave. Stoga ćemo uskoro u Ustavnom sudu Federacije pokrenuti raspravu o tome", najavio je gradonačelnik, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.