Sastanak u Sarajevu
0

Podrška turniru u sjećanje na Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
Sistemska podrška vrhunskom sportu, te konkretna finansijska pomoć organizaciji Memorijalnog turnira “Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa Mrnjavca”, koji se održava u prostorijama Katoličkog školskog centra od petka 5. juna do 14. juna ove godine, bili su povod današnjem susretu premijera Besima Mehmedića sa Harisom Ćutukom, profesionalnim evropskim šampionom u kik-boksu, Goranom Đikićem i Tonijem Vukadinom, organizatorima memorijalnog turnira.

Haris Ćutuk je vrhunski mladi sportista naše države Bosne i Hercegovine, a njegovi dosadašnji sportski rezultati sigurno zavrijeđuju sistemsku podršku institucija vlasti, jer je od aprila 2009. godine profesionalni evropski prvak u kik-boksu. U isto vrijeme je i najbolji student Fakulteta za sport i fizičku kulturu, te predsjednik Asocijacije studenata ovog fakulteta.

S druge strane, bivši svjetski karate šampion Goran Đikić, a sadašnji vlasnik Karate kluba “Olimp”, te Toni Vukadin, direktor Omladinskog šahovskog kluba “Centar” upustili su se u ozbiljan organizacijski posao i započeli sa održavanjem Memorijalnog turnira s ciljem sjećanja na nevino ubijenog Denisa Mrnjavca.

Kako su upoznali premijera Mehmedića, turnir je započeo okruglim stolom na temu “Sportom protiv maloljetničke delinkvencije”, a bit će nastavljen šahovskim turnirom omladinaca do 20 godina starosti, karate turnirom i turnirom u basketu u kojem će učestvovati učenici srednjih škola Kantona Sarajevo.

“Angažovat ću se kod resornih ministarstva kako bi Kanton Sarajevo bio prva instanca vlasti koja će sistemski podržati sportski angažman mladog, već dokazanog sportiste. Ovakav vid ulaganja najbolji je način promocije naše države, a našem društvu, posebno njegovim mladim članovima, odličan pokazatelj kojim ispravnim putem bi trebali krenuti. Isti cilj imaju i finansijska sredstva podrške koja ću odmah naložiti da se izdvoje za organizaciju i održavanje Memorijalnog turnira “Sportom protiv nasilja – sjećanje na Denisa Mrnjavca”, istakao je premijer Mehemdić.