Ministarstvo okoliša i turizma FBiH
1

Podrška projektima Parka prirode "Hutovo blato"

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma već nekoliko godina kroz različite projekte daje snažnu potporu Parku prirode "Hutovo blato" u cilju poboljšanja rada i gospodarenja ovim zaštićenim područjem u BiH, čije je više od 70 posto površine prošle godine stradalo u velikom požaru.

Kako je potvrdila Feni ministrica okoliša i turizma FBiH Branka Đurić, ovo je ministarstvo pred kraj prošle godine većim iznosom pomoglo oporavak Parka od požara.

Na javni poziv ministarstva za "Akcioni plan strategije okoliša" FBiH za 2011. godinu, u okviru sufinansiranja programa podrške boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u FBiH, Javno preduzeće Park prirode "Hutovo blato" apliciralo je s projektom - Poboljšanje upravljanja, razvoja neophodne infrastrukture, održivog korištenja resursa i prevazilaženje postojećih problema upravljanja ovim Parkom prirode, za koji je odobreno 205.740 KM.

Ovim se JP Park prirode "Hutovo blato" našlo među četiri izabrana projekta za koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukupno izdvojilo 500.000 KM.

"Naš stručni tim izlazio je na teren kako bi se uvidjelo trenutno stanje ovoga zaštićenog područja. No treba naglasiti da, s obzirom da ovo Ministarstvo nije nadležno za PP "Hutovo blato" koji se nalazi u nadležnosti županije HNŽ-a, nismo u mogućnosti poduzimati neke konkretnije mjere kojima bi riješili zaista loše stanje na ovom području", ističe ministrica Đurić.

Ona dodaje da je ovo ministarstvo voljno pomoći koliko je to u njegovoj mogućnosti kako bi se sačuvao ovaj prostor koji se nalazi na listi Svjetske prirodne baštine i najveći je rezervat ptica u ovom dijelu Europe, te jedinstveno močvarno područje s više od 600 biljnih i životinjskih vrsta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma također je putem javnog poziva za odabir korisnika sredstava "Transfer za razvoj turizma i okoliša u Federaciji BiH" za 2010 i 2009. godinu pomogao finansiranje nekoliko projekata Parka prirode "Hutovo blato".

Riječ je o projektima - Sudjelovanje na sajmovima u BiH u iznosu od 5.000 KM, Adaptacija lovačke kuće "Londža" u svrhu ekoturizma s 5.000 KM, Izgradnja Centra za posjetitelje parka prirode "Hutovo blato" u vrijednosti od 24.000 KM, Izrada promotivnih materijala (prospekti) s 7.000 KM, te Izrada poučne planinarske staze u iznosu od 4.000 KM.

"Hutovo blato" je prepoznato kao močvarni ekosustav od velike međunarodne važnosti, a BiH je potpisivanjem Ramsarske konvencije preuzela odgovornost da će zaštiti ovo važno područje.

"Stoga je neophodno da svi zainteresirani i korisnici prostora doprinesu, u okviru svojih mogućnosti i ovlasti, očuvanju Parka prirode "Hutovo blato". Vlada županije HNŽ-a treba žurno usvojiti rješenja koja će osigurati revitalizaciju močvarnog ekosustava "Hutovog blata", a prije svega potrebno je osigurati stabilno financiranje Parka prirode u cilju obavljanja temeljnih djelatnosti zaštite i očuvanja močvarnog ekosustava", ističe ministrica Branka Đurić.

Na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, s lijeve strane rijeke Neretve, nalazi se "Hutovo blato", jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Poznato je od davnina kao zelena oaza, s obiljem vode u kojoj je uvjete za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta.

Zahvaljujući blizini i utjecaju Jadranskog mora, izobilju vode okružene kraško- brdovitim terenom, biološka raznolikost vegetacije "Hutova blata" je iznimno vrijedna. Rijetka su mjesta na svijetu koja na tako malom području imaju tako veliki broj vrsta.

Prema poslijednjem istraživanju projekta Life utvrđeno je da na prostoru parka prirode "Hutovo blato" postoji oko 600 biljnih vrsta, 163 vrste ptica iz 39 porodica, te 22 vrste riba iz 12 porodica.