BiH
0

Podrška početku istražnih radova na kraljevskom gradu Visoki

FENA
Upravni odbor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" izrazio je zadovoljstvo početkom istražnih radova u zaštićenoj zoni srednjovjekovnog grada Visoki.

Radove su prije nekoliko dana organizirali Zavičajni muzej iz Visokog u saradnji sa Zemaljskim muzejom iz Sarajeva i federalnim Zavodom za zaštitu spomenika i uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i sporta Vlade FBiH.

U saopćenju Fondacije se navodi kako je nakon decenija potpunog ignoriranja ovog važnog historijskog spomenika te rimske i ilirske kulture koje se nalaze ispod njega i nepostojanja bilo kakvih sistematskih arheoloških istraživanja, ova vijest, mada zakasnjela, ipak dobrodošla.

"Dobro je vidjeti da se zvanične institucije BiH počinju brinuti za zaštitu kulturnog naslijeđa na lokaciji koja je od neprocjenjivog značaja za BiH", stav je Upravnog odbora Fondacije.

Fondacija očekuje da ove institucije javno objave projekt restauracije, konzervacije i predstavljanja ovog spomenika svijetu te podsjeća da je, zahvaljujući njenim naporima, BiH u svijetu postala prepoznatljiva po svojim arheološkim spomenicima.

"Želja nam je da se ostvari vizija u kojoj će postojati nacionalni arheološki park u Visokom s restauriranim srednjovjekovnim kraljevskim gradom koji leži, kako tvrde egipatski eksperti za piramide, na najvećoj piramidi na svijetu - Bosanskoj piramidi Sunca", saopćeno je iz Fondacije.