Miting prošao bez incidenata
12

FOTO / Podrška Mladiću i uvrede Tadiću na skupu u B. Luci

Piše: V. T.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Banjoj Luci je bez incidenata završen miting podrške Ratku Mladiću, javio je dopisnik Sarajevo-x.com iz tog grada. Miting je protekao uz veličanje lika i djela haškog optuženika, a upućene su i brojne pogrdne riječi na račun srbijanskog predsjednika Borisa Tadić.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Organizator skupa bila je Boračka organizacija RS-a, a prisustvovalo mu je više od 10.000 građana za koje je osiguran prijevoz i iz drugih općina u RS-u.

Uz transparentne podrške Mladiću, građani su nosili slike s njegovim likom i natpisima "Srpski heroj", "Za nas si svetac"..., zastave RS-a, a mogle su se vidjeti i fotografije ruskih predsjednika i premijera Dimitrija Medvedova i Vladimira Putina i natpisi "Rusijo majko, Srbijo maćeho"...

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Posebno pogrdne riječi upućene su Borisu Tadiću, kojeg su okupljeni optužili za izdaju jer je u Srbiji uhapšen Mladić, a spominjanje srbijanskog predsjednika popraćeno je uzvicima "Ustašo", "Spasi Srbiju i ubij se", a njegovo ime popraćeno je zvižducima.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Istovremeno, svi govornici iz reda Boračke organizacije istakli su da je Mladić zaslužan za osnivanje Vojske RS-a, koja je odbranila RS.

Na bini na kojoj su se govornici obratili prisutni bili su i Manojlo Milovanić, predstavnici BORS-a, a jedini predstavnik vlasti bio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić, a došao je i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Iz banjalučke policije potvrđeno nam je da je miting trajao od 12:05 do 13:20 sati, da nije zabilježen nijedan incident, te da autobusi koji su građane dovezli iz drugih općina napuštaju Banju Luku.