UNICEF
0

Podrška majkama koje doje

FENA
Povodom svjetske sedmice dojenja od 1. do 7. augusta, UNICEF zajedno sa WABA - World Alliance for Breastfeeding Action i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), preporučuje povećanje profesionalne i neformalne podrške majkama dojiljama.

"Dojenje je ključno za poboljšanje trendova u preživljavanju novorođenčadi", kaže Ann M. Veneman, UNICEF-ov izvršni direktor dodajući da "isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života može smanjiti smrtnost do pete godine na 13 posto u zemljama u razvoju".

Iako je uočen napredak u proteklih petnaest godina samo 38 posto novorođenčadi ispod šest mjeseci starosti su hranjeni isključivo dojenjem u zemljama u razvoju.

Najnovije naučne studije su otkrile da edukacija i podrška majkama znatno povećavaju broj mjeseci u kojima one doje dijete, to je od velike pomoći kod promocije prehrane djeteta isključivo dojenjem. Druge studije su pokazale da savjetovanje i podrška u zdravstvenim ustanovama dovode do povećanja broja majki koje počinju dojiti dijete u prvom satu njegovog života.

Isključivim dojenjem u prvih šest mjeseci života smanjuje se smrtnost novorođenčadi uzrokovana uobičajenim dječijim bolestima i neuhranjenošću. Dojenje može smanjiti broj smrti uzrokovanih akutnom respiratovnom infekcijom i dijarejom, što su inače dva glavna uzroka smrti novorođenčadi, kao i ostalih infektivnih bolesti.

Dojenje takođe doprinosi zdravlju majki i ojačava vezu između majke i djeteta. Adekvatna prehrana novorođenčeta spašava živote, osigurava optimalan rast i razvoj te doprinosi ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva.

UNICEF u saradnji sa svojim partnerima i vladama mnogih zemalja radi na pružanju povećane podrške za majke dojilje, uz pomoć zdravstvenih radnika, savjetnika, “majka - majci” grupa podrške, zaposlenika u humanitarnim organizacijama, zakonodavaca, te porodičnih i društvenih socijalnih mreža.

Svjetska sedmica dojenja je prvi put proslavljena 1992. godine i sada je prihvaćena u 120 zemalja od UNICEF-a i njegovih partnera, uključujući i Svjetski Savez za promociju dojenja (WABA) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

Cilj je promovisati prehranu djeteta u prvih šest mjeseci života isključivo dojenjem koje osigurava velike zdravstvene beneficije, pruža osnovne prehrambene sastojke, štiti od smrtonosnih bolesti kao što su upale itd.

Nastavljanjem dojenja nakon šest mjeseci pa sve do dvije godine ili čak i više uz kombinaciju i sa ostalom prikladnom hranom je optimalan pristup hranjenju djeteta, saopćeno je iz UNICEF-a.