BiH
0

Podrška KBSA reisu ef. Ceriću i rijasetu IZ-a u BiH

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem "daje punu podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću u njegovim nastojanjima da ojača i učvrsti bošnjačku zajednicu u domovini i dijaspori".

KBSA u saopćenju osuđuje napade na ideju o izgradnji zgrade Rijaseta. "Islamska zajednica i vjernici Bošnjaci sami će odlučivati kakav i koje će veličine biti objekt. Objekt grade oni kojima je potreban, a bez sumnje Bošnjacima je potreban adekvatan objekt u gradu Sarajevu", navodi se.

KBSA u saopćenju osuđuje "medijsku hajku protv reisu-l-uleme dr. Cerića i Rijaseta BiH i poziva sve Bošnjake da stanu iza vrhovnog religijskog poglavara Bošnjaka".

U saopćenju za javnost KBSA podržava slobodu govora, ali ako se "ista ne krije iza islamofobije i mržnje prema svemu što je bošnjačko".

"Napadima na reisa i Rijaset pokušava se uništiti Islamska zajednica Bošnjaka u BiH i u dijaspori. To je evidentno po raskolu u Islamskoj zajednici u Srbiji," navode iz KBSA.

KBSA smatra da je došao trenutak za održavanje svebošnjačkog sabora na kojem bi se okupile sve patriotske, intelektualne snage Bošnjaka koje bi napravile dugoročni plan održivosti Bošnjaka, BiH i ujedinjenje bošnjačkih snaga. "KBSA podržava pozive pojedinih bošnjačkih intelektualaca da reis Cerić sazove takav sabor. KBSA poziva sve patriote da podrže takav sabor na čijem čelu bi bio duhovni vođa svih Bošnjaka reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić", navodi se u saopćenju što ga je izdao Upravni odbor KBSA.