BiH
0

Podrška kandidaturi mosta "Mehmed-paše Sokolovića" za listu svjetske baštine UNESCO-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetit će sutra Višegrad zajedno sa članovima diplomatskog kora u BiH i predstavnicima Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Cilj ove posjete, kazala je Agenciji Fena Komšićeva glasnogovornica Irena Kljajić, jeste podrška kandidaturi Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" za UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Visoke goste u Višegradu dočekat će općinski načelnik Miladin Miličević, a planirano je obilazak Mosta, prikazivanje promotivnog filma "Na Drini ćuprija" te plovidba brodicama Drinom.

U sklopu priprema nominacije Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" za Listu svjetske baštine, 24. maja u Višegradu su članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović, načelnik Općine Višegrad Miladin Miličević i direktorica turske Agencije za međunarodnu saradnju Selda Ozdenoglu potpisali Memorandum o saradnji o sanaciji Mosta.

Turska vlada je odlučila da osigura potreban novac za odgovarajuću rekonstrukciju Mosta kojom će mu se vratiti izvorni izgled.