BiH
0

Podrška inicijativi za izradu Zakona o zabrani neofašističkih organizacija

Sarajevo-x.com
"ACIPS, kao nevladina organizacija koja svojim djelovanjem ima za cilj da doprinese uspjehu EU integraciji Bosne i Hercegovine, povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, ujedno i Dana Evrope, želi da snažno podcrta važnost antifašističke tradicije i vrijednosti koje ove integracije podrazumijevaju, a koje naša zemlja baštini," kažu iz ove organizacije.

"Antifašizam je temeljna vrijednost koja je stvorila Evropsku Uniju, i samo sa snažnim antifašističkim uvjerenjem i politikom, proces integracija Bosne i Hercegovine u EU je moguć i ostvariv.

Tim povodom, Politički savjet ACIPS-a snažno podržava poslaničku inicijativu Denisa Bećirevića iz SDP-a za izradu teksta Zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, uključujući zabranu ustaških i četničkih organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar divizije. Ova inicijativa je podržana sa preko 50,000 potpisa prikupljenih od strane nevladinog sektora.

Neprihvatanje ovakve inicijative od strane parlamentarne većine, predstavlja krunski dokaz o karakteru trenutne vlasti, kao i o manjku istinske spremnosti za sprovođenje integracijskog procesa naše zemlje," ističu u nastavku.

Na kraju dopisa ACIPS svim građanima/građankama Bosne i Hercegovine koji se protive fašizmu i pojavnim oblicima/simbolima ove ideologije, čestita predstojeći praznik i poziva sve zainteresovane da prisustvuju okruglom stolu "Antifašizam danas" u petak, 9. maja, u 15h u prostorijama ACIPS-a.