{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška građana BiH članstvu u EU opada

F
6.5.2012. u 10:09
10
39
Podrška građana BiH članstvu u EU opada
10
Podrška građana BiH članstvu u EU opada
Većina Bosanaca i Hercegovaca, 76 posto njih prema najnovijim anketama, danas podržava članstvo u Evropskoj uniji iako je ta podrška znatno opala u odnosu na 2009. godinu, kada su ankete pokazivale da 89,9 posto građana podržava članstvo u EU, pokazalo je novo istraživanje Centra za sigurnosne studije BiH (CSS).
Prema rezultatima istraživanja CSS-a, u koje je Fena imala uvid, većina ispitanika je izrazila razočarenje procesom puta Bosne i Herecgovine u Evropsku uniju, ocjenjujući da se Bosna i Hercegovina od 2009. godine više kretala unazad nego što je išla ka integraciji. Uprkos razočarenju i nedostatku informacija o EU-u, kod ispitanika je prisutna volja za usvajanjem novih informacija o procesu integracija i o Evropskoj uniji. To je posebno uočeno kod mladih.

Jedan od najvidljivijih uspjeha je sloboda kretanja ljudi, što je omogućilo svim građanima Bosne i Hercegovine da slobodno putuju u bilo koju evropsku zemlju i tamo provedu neko vrijeme.

Hrvatska će se priključiti 2013. godine, a novi kandidat je Srbija. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, učesnici istraživanja nisu optimistični da do članstva može doći u skorije vrijeme. Tako oni smatraju da će upravo Bosna i Hercegovina biti zadnja zemlja zapadnog Balkana koja će se pridružiti Evropskoj uniji.

Glavne krivce vide u različitim pogledima političkih elita o budućnosti zemlje, samo deklarativnoj podršci integracijama, složenoj strukturi države i gotovo nikakvoj uključenosti građana u proces integracija. Kao najveću prepreku zastoju integracija vide u političarima na entitetskom i na državnom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: