Izvršni odbor SNSD-a
0

Podrška dogovoru iz Pruda, ali i stavu o neupitnosti RS-a

FENA
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je na sjednici u Banjoj Luci dao punu podršku Prudskom sporazumu, uz stav da je pri tome Republika Srpska „potpuno neupitna“.

Zaključeno je da je Prudski sporazum već dao značajne razultate vezano za usvajanje budžeta BiH, za rješavanje konačnog statusa Distrikta Brčko i raspodjelu državne imovine, dok je buduće uređenje BiH „dugoročni cilj, prilikom čije realizacije neće i ne može biti upitan integritet RS-a, ni teritorijano, ni u smislu nadležnosti", kazao je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

Naglasio je da Izvrši odbor stranke podržava Prudski sporazum i podsjeća da u zaključcima iz Pruda postoje kratkoročni i dugoročni ciljevi.

„Nažalost, mnogi su se u BiH opredijelili za 'bajkovitu' priču o dugoročnim ciljevima, što je imalo za cilj da ostavi po strani ono što je vrlo važno, a treba trenutno izvršavati“, naveo je Radmanović u izjavi novinarima.

Na osnovu tog dogovora, kazao je, već se realiziraju kratkorični ciljevi, jer je budžet BiH već usvojen, a radi se, kaže, na raspodjeli imovine između države, entiteta i ostalih organa vlasti, a približno se došlo kraju i kada je u pitanju rješenje Arbitražne odluke za Brčko.

On ističe da je veći broj i političara i medija u BiH u prvi plan stavio priču o dugoročnim, ustavnim rješenjima, koja su "predemet rasprave duži niz godina i u razvijenim zemljama“.

Ponovio je stoga da je osnov SNSD-a za razgovore o unutrašnjem uređenju BiH Dejtonski mirovni sporazum.

Na osnovu toga, kako je naveo, potpuno je jasno da nije i ne može biti upitna RS, ni u unutrašnjoj organizaciji u BiH, ni u svojoj unutrašnjoj organizaciji, ni sa granicama.

„Onima koji vole da crtaju karte poručujemo da postoji samo jedna karta BiH, i sa njenim spoljnim i sa unutrašnjim granicama, a to je dejtonska karta“, zaključio je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

Na sjednici je zaključeno i da je djelovane OHR-a privedno kraju, te su pozvani svi relevantni politički faktori u BiH da se angažiraju oko ispunjavanja neophodnih uvjeta za priključenje evropskim integracijama.

Data je i podrška mjerama Vlade RS-a za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize na RS.