BiH
0

Podrška deminiranju Bjelašnice

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući sredstvima njemačke vlade, opštine Trnovo i kompanije "Meggle“13. juna ove godine na Bjelašnici započet je projekat deminiranja područja površine od 55.000 m².

Vlada Njemačke je za 2008. godinu izdvojila dva miliona eura za deminiranje u BiH. Sufinansijeri Projekta deminiranja Bjelašnice su opština Trnovo i kompanija "Meggle“ koja je dala podršku od 20.000 eura.

Projekat pod nazivom "Šiljak 5" nalazi se u trećoj fazi kada se vrše procedure tehničkog izviđanja na kojoj rade dva manuelna tima i tim pasa organizacije DEMIRA. Nakon ove faze pristupit će se fazi čišćenja lociranih minskih polja. Pored sada označenog područja veličine 55.000 m² u projektu su predviđene još tri do četiri lokacije približnih veličina na kojima će se raditi u narednom periodu.

Projekti deminiranja Bjelašnice su od izuzetnog značaja za opštinu Trnovo i prema riječima načelnika opštine Miralema Ramića ova opština je u protekle četiri godine izdvojila značajna sredstva za obnovu olimpijske planine Bjelašnice kako bi joj vratili ugled atraktivnog zimskog i ljetnog sportsko-rekreativnog centra. Ključni preduslov za to je obezbjeđenje sigurnosti ovog prostora, prije svega njegovim deminiranjem.

"Bosna i Hercegovina je prošla kroz težak period koji je ostavio svoje posljedice i tragove i zbog toga je pred svima nama period u kojem moramo raditi na povećanju sigurnosti i bezbijednosti ove zemlje. Kompanija "Meggle“ želi da doprinese ovom procesu. Želimo da ljude u BiH podržavamo i podstičemo u njihovom društvenom životu i svojim poslovanjem i podrškom doprinesemo ekonomskom razvoju BiH,” izjavio je Toni Meggle, vlasnik i osnivač kompanije "Meggle“.

U znak zahvalnosti doprinosu projektima deminiranja u BiH u blizini hotela Maršal postavljena je spomen ploča ovoj kompaniji.