{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška deminiranju Bjelašnice

S
26.6.2008. u 13:14
0
0
Podrška deminiranju Bjelašnice
0
Podrška deminiranju Bjelašnice
Zahvaljujući sredstvima njemačke vlade, opštine Trnovo i kompanije "Meggle“13. juna ove godine na Bjelašnici započet je projekat deminiranja područja površine od 55.000 m².
Vlada Njemačke je za 2008. godinu izdvojila dva miliona eura za deminiranje u BiH. Sufinansijeri Projekta deminiranja Bjelašnice su opština Trnovo i kompanija "Meggle“ koja je dala podršku od 20.000 eura.

Projekat pod nazivom "Šiljak 5" nalazi se u trećoj fazi kada se vrše procedure tehničkog izviđanja na kojoj rade dva manuelna tima i tim pasa organizacije DEMIRA. Nakon ove faze pristupit će se fazi čišćenja lociranih minskih polja. Pored sada označenog područja veličine 55.000 m² u projektu su predviđene još tri do četiri lokacije približnih veličina na kojima će se raditi u narednom periodu.

Projekti deminiranja Bjelašnice su od izuzetnog značaja za opštinu Trnovo i prema riječima načelnika opštine Miralema Ramića ova opština je u protekle četiri godine izdvojila značajna sredstva za obnovu olimpijske planine Bjelašnice kako bi joj vratili ugled atraktivnog zimskog i ljetnog sportsko-rekreativnog centra. Ključni preduslov za to je obezbjeđenje sigurnosti ovog prostora, prije svega njegovim deminiranjem.

"Bosna i Hercegovina je prošla kroz težak period koji je ostavio svoje posljedice i tragove i zbog toga je pred svima nama period u kojem moramo raditi na povećanju sigurnosti i bezbijednosti ove zemlje. Kompanija "Meggle“ želi da doprinese ovom procesu. Želimo da ljude u BiH podržavamo i podstičemo u njihovom društvenom životu i svojim poslovanjem i podrškom doprinesemo ekonomskom razvoju BiH,” izjavio je Toni Meggle, vlasnik i osnivač kompanije "Meggle“.

U znak zahvalnosti doprinosu projektima deminiranja u BiH u blizini hotela Maršal postavljena je spomen ploča ovoj kompaniji.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: