BiH
0

Podrška boračkih udruženja Vladi Federacije BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Zahidom Crnkićem, primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH predstavnike Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH i Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH- Safeta Redžića, Nedžidu Tabaković i Dževada Radžu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Oni su prenijeli stavove upravnih odbora i predsjedništava ove tri boračke organizacije po pitanju zahtjeva koje je Savez demobilisanih boraca FBiH iznio na protestima od 17. juna.

Uz podršku zahtjevu zakonski utvrđene obaveze za isplatu naknada za vrijeme nezaposlenosti demobilisanim borcima, ove boračke organizacije smatraju da su neosnovani zahtjevi za smjenu resornog ministra u Vladi FBiH Zahida Crnkića i da odgovornost treba tražiti od onih koji Zakon ne provode.

U tom kontekstu, posebno značajnom cijene Odluku Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH ne povrjeđuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda.

Cijeneći podršku Vladi Federacije BiH u nastojanjma da što kvalitetnije pravno uredi oblast boračko-invalidske zaštite, kao i spremnost ovih udruženja da i sama sudjeluju u iznalaženju rješenja, premijer Branković je prioritetnim označio poslove na finaliziranju projekta Jedan zakon - jedan fond, kako bi njegova realizacija mogla početi slijedeće budžetske godine.

Ukazano je, također, na potrebu da se, ne samo kroz zakonska rješenja, nego i drugim mjerama, eliminiraju pojave korištenja prava od strane onih kojima ne pripadaju, te da se sankcioniraju razne vrste zloupotreba po ovim osnovama.