Protest u Sarajevu
732

Podrška Bibije Kerle: Spremna sam da večeras pomognem rudarima, ovo je naša zajednička borba

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom protesta rudara ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu oglasila se zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla (DF) naglasivši da je ovo naša zajednička borba.

Naime, radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, iskazuju nezadovoljsvo svojim položajem.

Kerla se javnosti obratila putem Facebooka i navela da je spremna doći i dati podršku rudarima.

"Auto kod majstora, noga me još boli, ali eto spremna sam da večeras pomognem rudarima ukoliko neko ima volju da dođe po mene. Ispraznit ćemo pekare u Ilijašu. Ovo je naša zajednička borba", napisala je.

Objava na Facebooku (Foto: Screenshot)
Objava na Facebooku (Foto: Screenshot)

Protest rudara ispred Vlade FBiH počeo je u 11 sati, a traje još uvijek. Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Također, jutros su rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH donijeli odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje i na taj način također iskazuju svoj protest protiv jednostranih odluka nadležnih.