Samit u Egiptu
0

Podrška angažmanu BiH u Pokretu nesvrstanih

Sarajevo-x.com
U nastavku intenzivnih aktivnosti na XV summitu Pokreta nesvrstanih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je bilateralne sastanke sa Amadouom Touréom, predsjednikom Malija, Umaruom Yar'Aduaom, predsjednikom Nigerije, Tariqom Al-Hashimijem, potpredsjednikom Iraka i drugim šefovima delegacija, saopćeno je iz Ureda Željka Komšića.

Malijski predsjednik je naglasio zadovoljstvo prvim susretom na vrhu između dvije zemlje i rekao da postoje realne mogućnosti unapređenja političke i ekonomske saradnje, pozvao naše firme da obnove tradiciju poslovanja u toj regiji i inicirao međusobne posjete na visokom nivou i posjete privrednika. Mali će podržati kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2010-2011.

Nigerijski predsjednik, čija zemlja također ima velike izglede da postane nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a kada i BiH, rekao je da je saradnja dvije zemlje u UN-u i drugim organizacijama zajednička želja i potreba. Izrazio je zadovoljstvo prvim sastankom na vrhu između dvije prijateljske države i inicirao frekventnije kontakte.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i nigerijski predsjednik dogovorili su skori susret dva ministra vanjskih poslova zbog utvrđivanja konkretnih oblika saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Potpredsjednik Iraka je insistirao na potrebi što jačeg ekonomskog prisustva firmi iz BiH u rekonstrukciji Iraka i znatnog proširenja ukupnih odnosa. Rekao je da će se lično angažovati da se otvore sve mogućnosti BiH da se vrati na iračko tržište kao zemlja prijatelj. Dogovoreno je da ambasador BiH u Amanu hitno doputuje u Bagdad i utvrdi okvir i obim potencijalnih poslova.

Prilikom razgovora sa ovim i drugim šefovima delegacija jasno se čulo da ove zemlje cijene naše ozbiljnije angažovanje u Pokretu nesvrstanih, te da podržavaju BiH u njenim ambicijama na međunarodnom planu, imajući u vidu da BiH ima i dijeli veliki broj problema koje imaju ove zemlje.