Uoči presude
0

Podrinjci očekuju da Mladić bude proglašen krivim za najteže zločine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Podrinjci s pravom očekuju da general Ratko Mladić bude proglašen krivim za najteže zločine, saopćeno je iz Udruženja intelektualaca Podrinja.

"Izricanje presude Ratku Mladiću, generalu i ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje i druge najteže ratne zločine kojih se gnuša moderno čovječanstvo mora predstavljati pomak ka ostvarivanju pravde u Bosni i Hercegovini", navode u saopćenju.

Mišljenja su da će "ta presuda morati stvoriti temelje za zadovoljenje mogućeg minimuma pravde za žrtve režima čiji je eksponent bio general Ratko Mladić, posebno za žrtve genocida u Podrinju i Krajini u kojima je planirao i proveo u djelo najmasovnije i najokrutnije zločine".

"Žrtve s pravom očekuju da general Vojske RS bude proglašen krivim za genocid u BiH, s posebnim akcentom na Srebrenicu, ali i općine Prijedor, Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Foča i Vlasenica. Bez osude za genocid u ovim područjima Krajine i Podrinja pravda za generala Mladića neće biti potpuna, a žrtve će biti znatno oštećene. Žrtve s pravom očekuju da general Mladić ostatak života provede iza rešetaka. Isto tako očekuju da presuda za genocid i druge okrutne masovne zločine (čije je počinjenje planirao i predvodio) bude uzrokom otvaranja procesa sankcioniranja sistema za čije je interese general Mladić radio, entiteta u sastavu BiH (Republike Srpske) i Republike Srbije", ističu.

Udruženja intelektualaca Podrinja ističe da su "okrutni zločini pod komandom generala Mladića takvih razmjera i s tolikim brojem žrtava da je nemoguće očekivati da svi potomci žrtava prihvate s olakšanjem presudu, ma kakva ona bila".

"Ipak, Podrinjci, ali i cijela Bosna i Hercegovina i stotine hiljada širom svijeta protjeranih iz BiH zbog zločina koje su počinili vojnici jedinica koje je predvodio Ratko Mladić s pravom očekuju najtežu moguću kaznu za komandanta Vojske Republike Srpske", saopćeno je iz Udruženja.