Penzionisani policajci MUP-a KS
0

Podnijeli krivičnu prijavu i tužbu protiv komesara Ćosića

Piše: Almir Panjeta
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Nakon što je posebna komisija ocijenila kako nisu ispunjeni uslovi za penzionisanje legendarnog ratnog i poratnog komandanta specijalne policije Dragana Vikića, kojeg je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač prethodno bio penzionisao, u konačno rješenje svog problema uzdaju se i policajci kantonalnog MUP-a koje je kantonalni komesar Vahid Ćosić, početkom ove godine, penzionisao na sličan način.

U januaru ove godine 35 policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo poslano je u penziju uz zaobilaženje zakonskih odredbi prema kojima isključivo osoba koja podnosi zahtjev za penziju može zahtijevati upisivanje posebnog ratnog staža.

Većina policajaca pristala je pod pritiskom zatražiti da im se uračuna ratni staž, dok tek njih trojica na to nisu željeli pristati. MUP je, i pored te činjenice, i njih razriješio dužnosti i na njihova mjesta postavio nove ljude. Oni su nakon razrješenja s dužnosti predali zahtjev za penzionisanje, ali kako nisu tražili i uključivanje posebnog staža od Fonda penzionog i invalidskog osiguranja dobili su odbijenice s obzirom na to da u tom slučaju nemaju dovoljno staža za penziju.

Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka

Od tada kreće njihova pravna borba za ostvarivanje prava, tokom koje je otkriven niz nezakonitih radnji prilikom penzionisanja policajaca, a sve je kulminiralo privatnom tužbom, po kojoj je suđenje počelo danas (1. decembar), i podnesenom krivičnom prijavom protiv kantonalnog policijskog komesara Ćosića te Envere Kudić iz PIO FBiH i Bajre Turkovića iz Grupe za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze Novo Sarajevo za krivična djela nedozvoljeno korištenje ličnih podataka u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti te povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Jednostavno nismo željeli pristati na takav način našeg izbacivanja iz policije. Mi smo sad 'ni na nebu ni na zemlji', ne možemo u penziju a razriješeni smo dužnosti. Od januara nemamo primanja, ne uplaćuje nam se osiguranje i mnogi su upravo zbog straha od dužeg vremena bez primanja pristali na sve pritiske i ucjene kojima su bili podvrgnuti kako bi pristali na ranije penzionisanje i pod prisilom zahtijevali uključivanje staža koji im zakonom može biti uračunat samo na vlastiti zahtjev, i niko drugi ga ne smije dodavati na staž“, kaže nam Magbul Škoro, koji je u vrijeme prisilnog penzionisanja imao čin glavnog inspektora i bio na poziciji načelnika Četvrte policijske uprave na Ilidži.

Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka
Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka

Na njegovo mjesto je postavljen Mevludin Halilović, nekadašnji Ministar unutrašnjih poslova FBiH, a Škoro skupa sa Enesom Ćerimagićem iz Jedinice za podršku MUP-a KS te Asifom Hodžićem iz Kriminalističko-obavještajne jedinice već skoro godinu vodi pravnu bitku tokom koje je došao do nevjerovatnih saznanja o kršenjima brojnih zakona i odluka.

"Izvin'te, nećemo više"

Za početak je, tvrdi Škoro, prekršen akt za ažuriranje službenih evidencija koji su potpisali prethodni ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović i komesar Himzo Selimović iz januara 2010. koji je izdat ''kako bi se izbjegle situacije da poslodavac uposleniku prekine radni odnos, a da Federalni zavod PIO rješenjem naknadno utvrdi činjenično stanje u pogledu dužine penzijskog staža“. Istim dokumentom u kojem je ovo konstatovano, citirane su i spomenute odredbe o posebnom stažu koji se uračunava samo na lični zahtjev te je naloženo da se ažurira evidencija za one uposlenike ''koji bi u narednih pet godina mogli ispuniti uvjete za prestanak radnog odnosa“.

Međutim, nakon promjene establishmenta, u oktobru iste godine Ćosić izdaje obavijest i nalaže penzionisanje 35 policajaca od kojih je većini ratni staž dopisan, a da ih niko nije pitao, i zbog toga je došlo do situacije na koju su Mijatović i Selimović upozoravali.

Ono što je u svemu pak posebno šokiralo Škoru i kolege, jeste činjenica da je MUP imao podatke iz vojne evidencije, koji se također mogu dobiti samo na vlastiti zahtjev. Tu su policajci posumnjali, a kasnije i dokazali, da je bez njihovog znanja uzet podatak od Odsjeka za pitanja vojne evidencije Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća. Na podacima o Škori dostavljenim MUP-u potpis Bajre Turkovića pojavljuje se na tri mjesta: kao obrađivač, šef grupe te osoba koja je dokument i preuzela. Policajci su zbog ovog grubog kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka slučaj prijavili Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koja je vrlo brzo regairala te potvrdila njihove navode:

Odgovor MUP-a:
Odgovor MUP-a: "Nećemo više"

“Zabranjuje se MUP-u KS da pribavlja i obrađuje lične podatke Enesa Ćerimagića, Magbula Škore i Asifa Hodžića koji se odnose na poseban staž kao vrijeme provedeno u odbrani RBiH..., bez njihove saglasnosti“, stoji u rješenju Agencije od 8. jula 2011. godine u kojoj se Grupe za pitanje evidencija vojne obaveze Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća opominju “da se uzdrže od nezakonite obrade ličnih podataka“ pomenute trojice policajaca. U Rješenju se MUP-u, PIO-u i Grupama za pitanja evidencije iz ove tri opštine nalaže da ih u roku od 15 dana upoznaju sa preduzetim mjerama. Ono što je napisano u Ćosićevom odgovoru Agenciji od 15. jula zasigurno je mnoge iznenadilo. Ćosić u dopisu priznaje da je MUP prekršio Zakon u stilu “izvin'te nećemo više“:

“Obavještavamo Vas da su od strane ovog Ministarstva, u žalbenim postupcima kod Federalnog zavoda PIO/MIO BiH Mostar, predlagani i dostavljeni dokazi koji se odnose na poseban staž imenovanih, ali da ubuduće, u skladu sa tačkom V deispozitiva navedenog rješenja, ovi podaci neće biti pribavljani niti obrađivani“, stoji u Ćosićevom odgovoru.

Reagovali kao profesionalni policajci

Zbog toga su, osim privatne tužbe, oštećeni reagirali kao profesionalni policajci, i nezakonitosti koje su i više nego evidentne odlučili osim Jedinici za profesionalne standarde MUP-a KS, prijaviti i Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Na krivičnu prijavu predatu u oktobru ove godine još nisu dobili odgovor, ali očekuju da, s obzirom na brojne dokaze, neće izostati ni reakcija Tužilaštva. Osim komesara Ćosića i Bajre Turkovića iz Grupe za vojnu evidenciju Novo Sarajevo, u krivičnoj prijavi našla se i Envera Kudić iz PIOFBiH.

“U svojstvu šefa Sektora za sistem i sprovođenje prava iz penzijskog osiguranja Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar u drugostepenom postupku, rješavajući po žalbi Ministarstva unutrašnjih poslova KS – Uprave policije, bez prethodno pribavljene saglasnosti i pristanka Magbula Škore kao nosioca ličnih podataka, koristila je podatke koji se odnose na vrijeme koje je proveo u odbrani BiH i dana 14. 03. 2011. potpisala Rješenje kojim je uvažena žalba MUP-a KS“, stoji između ostalog u krivičnoj prijavi. Zanimljivo je i da je do žalbe MUP-a na prvo rješenje PIO/MIO, kojim se Škori odbija penzionisanje, s obzirom na to da nema dovoljno staža, došlo iako to rješenje MUP-u nije ni dostavljeno! Na dnu rješenja od 14. februara jasno stoji da je ono dostavljeno Škori koji je i podnio zahtjev za penzionisanje nakon raskida radnog staža te u spis. Kako je MUP reagirao na rješenje koje im nije ni dostavljeno, vjerovatno će biti objašnjeno na sudu.

“Od početka smo išli sa najboljim namjerama i naši prvi dopisi Ćosiću i svima koje smo obavijestili o ovome išli su s ciljem ispravljanja nečega što smo u početku mogli i smatrati nesporazumom. Jasno smo sve, od samog komesara, preko ministra, premijera kantonalne vlade, pa do Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, obavijestili o nečemu što ne bi trebalo biti predmet nikakvog spora i što je zakon jasno predvidio“, kaže Škoro, te naglašava da je svjestan kako je pred njim i njegovim kolegama još dosta pravne borbe.

“Nažalost, sve se na kraju rješava na ovakav način, ne znamo koliko će proces na sudu trajati i koliko će sad to oni odugovlačiti, ali smo odlučni da istrajemo. Brojne kolege, što razumijem, išle su linijom manjeg otpora jer nisu znali da li bi mogli izdržati proces tokom kojeg će biti bez ikakvih primanja, ali mi vjerujemo da smo u pravu i da ćemo na koncu u skladu sa zakonima ove zemlje, za koju smo toliko dali, uspjeti“, zaključuje Škoro.