Zlouoptreba položaja
0

Podneseni izvještaji tužilaštvu protiv direktora Urbanističkog zavoda

SRNA
Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci četiri izvještaja protiv pet direktora i vlasnika banjalučkog preduzeća "Urbanistički zavod" zbog sumnje da su zloupotrijebili ovlašćenja u privredi i službeni položaj, saopšteno je danas iz Poreske uprave.

Izvještaji su podneseni protiv direktora Zavoda koji su te poslove obavljali u različitim periodima, i to Borislava Bijelića, Dalibora Bjelice, Miroslava Vujatovića, Nedeljka Roljića, kao i protiv Jovana Vidovića, vlasnika 48,89 odsto akcija u Zavodu, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava privodi kraju provjeru poslovanja Zavoda za period od 2003. do 2009. godine i utvrdila da je Zavod propustio da izda račune za izvršene usluge i da po tom osnovu u poslovnim knjigama nije ni evidentirao prihod ostvaren od izvršenih usluga izrade urbanističko tehničke dokumentacije u iznosu od 956.165 KM.

Zbog nefakturisanja izvršenih usluga u Zavodu, nije obračunato niti uplaćeno 273.207 KM javnih prihoda, od čega glavni dug iznosi 127.131 KM i kamata 146.086 KM, a u ove iznose nije uračunat PDV, navodi se u saopštenju.

Izvještaji su podneseni tužilaštvu s obzirom na to da su na ovaj način pri izvršavanju poreskih i drugih zakonskih obaveza uskraćena sredstva koja predstavljaju javni prihod, kao i da postoje indicije da je tim radnjama Vidović za sebe pribavio znatnu imovinsku korist, a za ''Urbanistički zavod'' je time učinjena velika šteta.

I kod ostalih preduzeća u kojima Vidović posjeduje akcije, Poreska uprava RS privodi kraju svoje aktivnosti, zaključuje se u saopštenju.

Inspektori Poreske uprave RS nalaze se i u  "Beton gradnji", "Autoservisu", "Kamenim agregatima", "Autocentru", "Servisu Vidović ", "Autokomercu" i "Cvjećaru".
I Uprava za indirektno oporezivanje BiH kontroliše poslovanje Urbanističkog zavoda RS, ali i drugih Vidovićevih firmi.