BiH
0

Podnesena tužba protiv Ministarstva energije FBiH

FENA
"Unatoč tome što je Kozorcij UBIG i Aluminij Konin-Impexmetal ponudio najviše novca za kupovinu udjela u mostarskom "Aluminiju", najveći iznos investicija u kombinat te zapošljavanje najvećeg broja radnika, ponudu našeg konzorcija odbacila je Komisije za privatizaciju aluminijskog kombinata", stoji u saopćenju iz ovog konzorcija.

Iz tog razloga dana 20.08.2007.godine pravni zastupnik Konzorcija Ukio banko investicine grupe UAB i Aluminium Konin-Impexmetal S.A. podnio je tužbu u upravnom sporu Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije radi poništenja njegove odluke donesene u postupku privatizacije Aluminij d.d. Mostar.

"Spomenutom odlukom – zaključkom odbacuje se žalba koju smo ranije podnijeli protiv odluke o izboru četiri najbolja ponuđača, odnosno zbog toga što Federalna Agencija za privatizacija u Bosni i Herzegovini kao ovlašteni organ za vođenje postupka privatizacije Aluminija d.d. nije donijela tu odluku, nego je njeno donošenje prepušteno nezakonito formiranoj Komisiji.

Iz argumenata iznesenih u tužbi očigledno proizilazi da je postupak privatizacije Aluminija d.d. organizovan tako da tender provodi Komisija koja za to nije ovlaštena, da se postavljena pravila tendera ne poštuju nego da Komisija ima pravo da po diskrecionom pravu probere onoga ko joj se najviše sviđa, da se o izvršenom izboru ne mora donijeti nikakva zvanična odluka, da se ista ne mora obrazložiti i da nezadovoljni učesnik nema pravo na žalbu, niti bilo kakvu pravnu zaštitu u upravnom postupku.

Od Kantonalnog suda u Sarajevu očekujemo da u upravnom postupku utvrdi očigledne nezakonitosti, a od Tužilaštva u Suda Bosne i Hercegovine, kome je ranije podnesena krivična prijava, očekujemo da u krivičnom postupku utvrde radi čega su one počinjene i ko je sve u njima učestvovao", navodi se u priopćenju koje je potpisala Alnija Brusokiene, ovlašteni predstavnik Konzorcija Ukio banko investicine grupe UAB i Aluminij Konin-Impexmetal S.A.