RS
0

Podnesena prijava protiv Gotovine i 14 pripadnika HVO-a

SRNA
Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv hrvatskog generala Ante Gotovine i još 14 pripadnika Vojske Republike Hrvatske i Hrvatskog vijeća odbrane BiH, osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tokom 1995. godine, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Gotovina i ostali osumnjičeni su za zločine počinjene tokom akcija "Oluja" i "Maestral 95" u drugoj polovini 1995. godine na području opština Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

"Prijavljena lica su osumnjičena da su na području Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara zajedno planirali, naredili i pokrenuli vojne napade širokih razmjera, u kojima je stradalo 101 lice, a protjerano 40 000 stanovnika", navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Gotovini i ostalima na teret je stavljeno da su ujedno uništavali javnu i privatnu imovinu, te vjerske objekte.

"Nezavisne novine" saznaju da je banjalučka policija Tužilaštvu BiH zbog ratnih zločina prijavila i hrvatskog generala Stanka Soptu, zvanog Baja.

"Na ovoj istrazi je intenzivno rađeno sedam mjeseci. Izvještaj je proslijeđen i ono što je sigurno jeste da će jednog dana biti suđeno svima", rekao je izvor ovog lista blizak istrazi.

Opština Mrkonjić Grad je prošle godine takođe podnijela izvještaj protiv nekoliko generala Vojske Republike Hrvatske i HVO BiH zbog ratnih zločina i pljačke.

Zoran Tegeltija, načelnik opštine Mrkonjić Grad, još ranije je izjavio da je regularna vojska Hrvatske prilikom okupacije Mrkonjić Grada od 10. oktobra 1995. do 4. februara 1996. godine, odnosno u akcijama "Maestral" i "Južni potez" napravila niz stravičnih zločina nad Srbima, u kojima je ubijeno 480 Srba, od kojih su do sada pronađena i ekshumirana tijela tek njih 219.

"U agresiji na zapadne dijelove Republike Srpske uništena je imovina u vrijednosti od 650 miliona maraka", rekao je tada Tegeltija.

Prema podacima Opštinske komisije za procjenu ratne štete, Vojska Republike Hrvatske i HVO na području Mrkonjić Grada potpuno su uništile i razorile 3 644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6 017 stambenih objekata.