Više aktera
421

Podnesena krivična prijava protiv načelnika Stoca i drugih zbog izgradnje križnog puta

A. D.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pokret za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca podnio je krivičnu prijavu protiv načelnika ove općine Stjepana Boškovića i drugih aktera u vezi sa izgradnjom križnog puta u ovom gradu čime je, kako se tvrdi, počinjeno niz kirvičnih djela a u okviru znatnog oštećenja Starog grada.
Nakon provedene peticije za zaštiti Starog grada Stolac i upućenih zahtjeva svim nadležnim institucijama da po službenoj dužnosti poduzmu radnje u zaštiti ovog nacionalnog spomenika BiH, a pošto je izostala blagovremena reakcija države u preventivnom djelovanju i zaustavljanju protivzakonitih aktivnosti, Kantonalnom tužilaštvu HNK podnesena je krivična prijava protiv don Rajka Markovića, načelnika Općine Stolac i drugih aktera, koji su izvršili brojne zloupotrebe kako bi otklonili prepreke sa ciljem realizovanja protivzakonitih radnjih koje su imale za posljedicu znatno oštećenje Starog grada Stolac, sa realnom opasnošću da isti izgubi svojstvo nacionalnog spomenika", navode iz ovog udruženja.

Inače, Križni put u Stocu blagoslovio je jučer i mostarski biskup Ratko Perić koji je pred odlazak u penziju.

Njima se spočitava da su organizovano radili na izgradnji križnog puta unutar I zastitne zone nacionalnog spomenika, te su bez dozvole nadležnog organa, teško oštetili nacionalni spomenik pod zaštitom države umanjujući njegovu vrijednost i historijsku autentičnost zbog čega postojji realna opasnost da će on izgubiti osobine i status nacionalnog spomenika.

"Oštećenjem i skrnavljenjem predemetnog nacionalnog spomenika koji predstavlja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa svih građana BiH, nastojanjem da se falsifikuju historijsčinjenice protivpravnom izgradnjom križnog puta sa ciljem da se ovaj spomenik istrgne iz zajedničke baštine, te prisvoji i lažno predstavi kao spomenik na koji isključivo pravo polaže katolička vjerska zajednica, osumnjičeni su izložili poruzi ovaj narodnosni simbol, time vrijeđajući osjećaje drugih naroda i građana, čime su izazivali teško narušavane međuljudskih odnosa i građanskog povjerenja, narodnosne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, prvenstveno na području općine Stolac, ali i šire", navodi se u prijavi.

Kantonalni odbor SDP BiH HNK najoštrije je osudio nastavak skrnavljenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Starog Grada u Stocu, kao i popratnu manipulaciju vjerskim simbolima.

"Još jednom pozivamo Predsjedništvo BiH da stavi van snage neustavnu odluku kojom su iz sastava Komisije izbačeni međunarodni članovi koji su predano i iskreno radili u interesu Bosne i Hercegovine, te da imenuje Komisiju u punom, ustavom propisanom petočlanom sastavu. Tražimo da Predsjedništvo BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlada FBiH ispune svako svoju zakonsku obavezu i zaštite ustavni poredak i nacionalni spomenik BiH Stari Grad u Stocu. Ističemo da je gradnja na stolačkom Starom Gradu proglašena nelegalnom kroz obavezujuću odluku Komisije, ali i rješenje federalnog urbanističkog inspektora iz 2004. godine, koje je, koliko nam je poznato, bilo na snazi do posljednjih dešavanja.", kaže se u prijavi