BiH
2

Podnesena krivična prijava protiv ministra rada RS-a

FENA
Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu u RS-u podnio je danas krivičnu prijavu protiv Petra Đokića, ministra rada i boračko invalidske zaštite RS jer je, kako su naveli u saopćenju, nezakonito i samovoljno uskratio i onemogućio pravo na sindikalno organizovanje ovoj sindikalnoj organizaciji.

Đokića terete da je time spriječio djelovanje oko pet hiljada zdravstvenih radnika zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama u RS, udruženih u Uniju sindikata radnika u zdravstvu RS.

Podsjećaju da je Đokić 18. augusta, "donio nezakonito rješenje" kojim je odbio zahtjev Unije sindikata radnika u zdravstvu RS za utvrđivanje većinske reprezentativnosti u djelatnosti zdravstvene zaštite RS, "iako je bio upoznat i znao da ova sindikalna organizacija ispunjava sve uslove za utvrđivanje tražene reprezentativnosti propisane zakonom“.

Osim ove krivične prijave koja je danas dostavljena Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, iz Unije sindikata radnika u zdravstvu RS navode da planiraju da u narednim danima podnesu i krivične prijave protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova za koje se sumnja da su počinili krivična dijela - povrede osnovnih prava radnika, a koja se odnose na uplate obaveznih doprinosa.

Iz Unije ovog sindikata, povodom Svjetskog dana sigurnog i dostojanstvenog rada, dodaju da je ove godine velika većina zdravstvenih radnika u RS taj dan dočekala uglavnom obespravljeni kao "višegodišnji radnici na crno“, bez uplata obaveznog zdravstvenog i penzionog osiguranja i u velikom strahu da jednostranom voljom poslodavaca, koji su u njihovom slučaju općinske, gradske i republičke vlasti, mogu lako ostati bez posla i bilo kakve egzistencije.

"Zbog svega toga, a i opšteg stanja u RS, zdravstveni radnici redovno i bez pogovora izvršavaju sve svoje radne obaveze u javnim zdravstvenim ustanovama i to u vrlo teškim radnim uslovima i u opštoj oskudici koju je stvorilo katastrofalno stanje u zdravstvu", navode u saopćenju.