SDA
0

Podmetanje kukavičijeg jajeta Velike Srbije kao oblande za destrukciju BiH

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas sapćenjem za javnost u povodu istupa izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića koji je izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića "protumačio" kao prijetnju novim ratom.

"Da su ideolozi rata, preseljenja naroda i genocida, čiji je teklić Rajko Vasić i aktuelna mu stranka odista željeli da u našoj političkoj volji i Jasenovac i Kosovo imaju isti tretman, onda ne bi stvarali srboslaviju već bi očuvali Jugoslaviju", navodi se u reagiranju SDA.

SDA u saopćenju za javnost navodi, kako je podmetanje kukavičijeg jajeta velike Srbije kao oblande za destrukciju Bosne i Hercegovine davno pročitana knjiga koja ne bi, u aktuelnim okolnostima bila u toj mjeri opasna, koliko jeste sa ocrtanom novom kartografijom - od Jasenovca i Srebrenice do Kosova - kartografijom proširene, umjesto velike Srbije.

SDA smatra da "ovaj nacionalsocijalistički esenesdeovski koncept" predstavlja očiti poziv na regionalnu destabilizaciju i upotrebu već viđenih metoda i sredstava.

"SDA ne poziva rat, niti je to ikada bio izbor ove stranke, ali sa podjednakom odlučnošću ova najjača držvotrvorna BH stranka znat će, kao što je to znala i do sada, odgovoriti svakom historijskom izazovu kojim se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine".

Iz SDA upozoravaju kako "nakon izvršenog genocida koji će ostati generacijska odgovornost i sramota srpskog naroda, sada prijetiti disolucijom Bosne i Hercegovine drugim sredstvima - putem "demokratskih ustavnih procedura" i stvaranju proširene Srbije - jeste, koliko račun bez krčmara, toliko i prijetnja miru i sigurnosti ne samo svakom građaninu i narodu u BiH već i u regiji".

"Ako sve to doista ne vide i ne sankcionišu odgovorni faktori međunarodne zajednice, onda će SDA morati otvoriti pitanje saučesnika u ovoj opasnoj nakani negiranja ustavne i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine i mira u regionu", stoji u saopćenju.