Nedžad Branković
0

Podjela novca od sukcesije će biti nastavljena

SRNA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković tvrdi da će podjela novca od sukcesije među entitetima biti nastavljena uprkos upozorenju visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da su iz te podjele izostavljeni država BiH i Brčko Distrikt.

Branković je istakao da je bio u kontaktu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem i da su "našli formulu da podjela ne bude zaustavljena".

"Bio sam u kontaktu sa Špirićem i mislim da smo našli dovoljno razloga da sve ne bude zaustavljeno, jer bi u tom slučaju sve moglo da ima i politički karakter. Riječ je o preozbiljnoj situaciji" - rekao je Branković, dodavši da očekuje da će podjela biti nastavljena prema ranijem modelu, te da će Fiskalni savjet BiH uskoro razmotriti to pitanje.

Prema njegovim riječima, FBiH je već transferisala dio novca za autoput i neke važne kategorije.

Portparol Ministarstva finansija FBiH Amela Mulavdić rekla je da je FBiH trebalo da dobije 120 miliona KM, a da je do sada dobila 74,5 miliona.

"Od toga je izvršena uplata za cjelokupan dug iz prošle godine za autoput u iznosu od 6,4 miliona, šest miliona za staru deviznu štednju, 3,4 miliona KM za poljoprivredu, za raseljene pet miliona, za materijalne troškove MUP-a 400 hiljada i za račune za struju svih budžetskih korisnika 380 hiljada", pojasnila je Mulavdićeva, dodajući da je prethodnih dana iz sredstava za sukcesiju uplaćeno 9,5 miliona KM za podsticaj poljoprivredi, 12,5 miliona za PIO/MIO i 4,6 miliona KM za "Željeznice FBiH".