Srpska pravoslavna crkva
0

Podjela državne imovine novi atak na crkvenu imovinu

FENA
Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve neprijatno je iznenađena i ogorčena najnovijim atakom na njenu od komunističkih vlasti nelegalno oduzetu imovinu, a iznenađenje i ogorčenje je veće što to čine oni od kojih se očekivalo i očekuje da pomognu u vraćanju otete imovine, saopćeno je danas iz Mitropolije.

Dogovorom o podjeli državne imovine u Prudu, a kasnije i u Banjoj Luci, navodi se u saopćenju, predstavnici vlasti donijeli su odluku kojom se ponovno dijeli i oduzeta imovina SPC-a, jer nema sumnje da dio imovine koja je predmet podjele čini i crkvena imovina oteta od komunističke vlasti.

  • Umjesto da ubrzano radi na donošenju zakona kojim će se omogućiti vraćanje cjelokupne crkvene imovine, ovakvim postupkom aktuelna vlast svrstava se u red s onima koji su tu imovinu oteli, ili, u najmanju ruku, otimačima daje alibi. Posebno želimo naglasiti da takva odluka dobija na težini ako se zna da je određenim crkvama i vjerskim zajednicama dobar dio imovine vraćen, dok SPC-u nije vraćeno gotovo ništa, pogotovo ne u Federaciji BiH, upozoravaju iz Mitropolije dabrobosanske.

Zato pozivaju predstavnike vlasti da od takve namjere odustanu te da dio državne imovine koji je oduzet SPC-u i drugim crkvama i vjerskim zajednicama, bude izuzet od raspodjele i vraćen stvarnim vlasnicima ili bar bude predmet restitucije.

Oni koji o ovom važnom pitanju odlučuju podsjećaju se da to čine na imovini crkve, tačnije u zgradama Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH koje su izgrađene na zemljištu koje su komunističke vlasti bezočno i drsko otele SPC-u.

  • Podjela državne imovine čiji dio čini i nelegalno i nelegitimno oduzeta imovina SPC-a dio je manipulacija na koje je ranije upozorilo i Međureligijsko vijeće BiH zahtijevajući da hitno bude donesen zakon o restituciji koji bi prvenstveno bio zasnovan na principu naturalne restitucije gdje god je to moguće. Začuđujuća je i koincidencija da, uprkos mnogobrojnim apelima vlastima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice, nema nikakvog odgovora na rješavanje pitanja vraćanja nelegalno oduzete crkvene imovine. SPC i srpski narod u BiH s pravom očekuju da im bude vraćeno ono što im je oteto i u tome neće ni posustati ni odustati, kaže se u saopćenju.