BiH
249

Podjela 14.120 letaka koji podsjećaju na Mahirovih 14 godina i datum njegove smrti

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Članovi i simpatizeri građanske inicijative "Pravda za Mahira“ počeli su danas da podjelom 14.120 letaka, a taj broj predstavlja Mahirovih 14 godina i podsjeća na 14.12.2015. kada je odlučio da pobjegne od sveg zla koje ga je pratilo na ovom svijetu.

Lara Hedžić u ime građanske inicijative "Pravda za Mahira" kazala je da su se danas okupili u iščekivanju tužilačke odluke.

"Odlučili smo podsjetiti sve da građanska inicijativa 'Pravda za Mahira', iza koje stoji skoro 80.000 građana, očekuje i od ostalih organa vlasti da reaguju i radeći svoj posao zaštite našu djecu od nastavnika i vršnjaka zlostavljača. Skupili smo 14.120 letaka. Jedan simboličan broj pod motom 'Mrtva usta ne govore' ali obavezuju žive da progovore sa zahtjevima građanske inicijative koji stoje iza Mahirovih 14 godina i 14.12.2015. kada su ga otjerali u smrt", istakla je Hedžić.

Napominje da letke dijele sugrađanima sa ciljem podsjećanja da sutra bilo koje dijete može biti žrtva vršnjačkog nasilja i da se Mahir više nikada ne smije ponoviti.

"Ovo nije samo apel za pravdu za Mahira nego za svu našu djecu", poručila je Hedžić.

Adela Čomić, članica Građanske inicijative govorila je o sedam zahtjevima koje ponavljaju od početka.

"Ustvari očekujemo od izvršnih vlasti da rade na izvršenju tih zahtjeva. Zahtjevi se tiču svega onoga što se vrti duži vremenski period od smrti Denisa Mrnjavca kao potreba ali niko nije radio na tome. Odnosno radilo se samo na nacrtima i aktima, a sprovođenje je izostalo. Da se radilo Mahirovog slučaja možda ne bi bilo", istakla je Čomić.

Prema njenim riječima, njihovi zahtjevi se prvenstveno tiču procjene nastavnog kadra, općenito u svim školama, procjene učenika i rano preveniranje devijantnog ponašanja.

"To treba da rade stručni ljudi kojih evidentno u našim školama nemamo. Zahtijevamo da se formiraju u cijeloj Federaciji BiH, a idealno bi bilo i u cijeloj BiH SOS telefoni gdje se djeca - žrtve nasilja ili njihovi roditelji mogu obratiti za pomoć", pojasnila je Čomić.

Izrazila je očekivanje da će doći do pooštravanja sankcija.