Općina Centar
0

Podijeljeni paketi za romske porodice s Gorice

FENA
Općina Centar obezbijedila je, u saradnji s Narodnom kuhinjom "Stari Grad", 50 paketa hrane za romske porodice s Gorice, saopćeno je iz Općine Centar.

Ta akcija upriličene je u povodu 8. aprila - Svjetskog dana Roma, a Narodna kuhinja, koju vodi upraviteljica Zilha Šeta rado je prihvatila ideju pomoćnika načelnika za lokalnu samoupravu Općine Centar Adila Katice da se tim povodom obraduju romske porodice.

Ona je obezbijedila pakete težine oko 25 kilograma koji sadrže 18 prehrambenih i drugih artikala (kafu, šećer, brašno, ulje, so, med, ribu, narezak, ajvar, deterdžent).

Podjelu paketa organizirali su aktivisti MZ "Ciglane - Gorica". Planirano je da Općina Centar, uz pomoć Narodne kuhinje "Stari grad", obezbijedi i 50 paketa hrane za socijalno ugrožene porodice u povodu katoličkog Uskrsa - 12. aprila, odnosno pravoslavnog Vaskrsa - 19. aprila.

Kako je rekla Tetka Zilha, koja se rado odazove akciji pomoći sugrađanima koji su najviše pogođeni ekonomskom krizom, ovako ćemo njima obogatiti trpezu, a sebi srca i duše.

Svjetski dan Roma - 8. aprila, obilježava se od 1971. godine. Toga dana u Londonu je održan prvi Svjetski kongres Roma.