RS
0

Podignute optužnice u slučaju "Boska"

FENA
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika i ministra trgovine i turizma u Vladi RS-a Borisa Gašpara, bivšeg pomoćnika ministra trgovine i turizma u Vladi RS-a Brace Vrančića i bivšeg direktora RK "Boska“ Vladislava Babića.

Oni se terete da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja tako što su zajedno i po prethodnom dogovoru od februara do augusta 2004. organizovali i izvršili nezakonitu prodaju dijela poslovnih prostora Robne kuće "Boska" u namjeri pribavljanja imovinske koristi većem broju pravnih subjekata.

Babić i Gašpar nastavili su i tokom 2005. prodaju poslovnih prostora Robne kuće "Boska„ te je oštetili za 1.458.243,47 KM

Babić se tereti i da je kao odgovorna osoba u svojstvu direktora RK "Boska„ nezakonito zaključio Ugovor o kupovini i prodaji poslovnog prostora u ulici Nikole Tesle broj 3 u Banjoj Luci sa Srpskom demokratskom strankom za iznos od 84.196 KM, iako je vrijednost poslovnog prostora u vrijeme prodaje bila 169.165,72 KM, čime je ovoj stranci pribavio imovinsku korist od 84.969,72 KM, saopćeno je danas iz Specijalnog tužilaštva RS-a.