{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignute optužnice protiv: Alibašića, Gašljevića, Hozanovića, Karanovića i Zuko

F
FENA
26.3.2008. u 17:24
0
0
Podignute optužnice protiv: Alibašića, Gašljevića, Hozanovića, Karanovića i Zuko
0
Podignute optužnice protiv: Alibašića, Gašljevića, Hozanovića, Karanovića i Zuko
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv: Saliha Alibašića Šekija (1971.), Mile Gašljevića (1957.), Đulizare Hozanović (1974.), Željka Karanovića (1965.) i Lejle Zuko (1983.).
Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZBiH u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz člana 189. KZBiH, a optužena Hozanović se tereti i za krivično djelo pranja novca iz člana 209. KZBiH.

Prema navodima optužnice, od kraja 2006. do kraja aprila 2007. godine, te od 4.6. do 26.9.2007. Salih Alibašić Šeki radi pribavljanja imovinske koristi - iz koristoljublja, protivno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, protivno Protokolu protiv krijumčarenja imigranata, kopnenim, morskim i zračnim putem i protivno propisima Zakona o kretanju i boravku stranaca u azilu, organizirao je i rukovodio pripadnicima skupine, među kojima su Mile Gašljević, Đulizara Hozanović, Željko Karanović, Lejla Zuko, Valerija Vlašić, Sadeta Rekić i drugim njemu poznatim osobama.

Optuženi se tereti da se prethodno povezao i dogovorio s više osoba koje borave na području Mostara, zatim Crne Gore, Albanije, kao i s više državljanina Republike Hrvatske, zajedno s još drugim njima poznatim osobama, nakon čega su postali pripadnici organizirane skupine ljudi radi pripremanja ilegalnog prebacivanja imigranata iz Albanije preko teritorija Republike Makedonije, Kosova, Crne Gore i BiH, Hrvatske i Slovenije, u zemlje Evropske unije, bez ispunjavanja uvjeta za zakonit ulazak i zakonit boravak migranata u državama u koje dolaze i u državama u koje žele otići.

Prema navodima optužnice, državnu granicu su prelazili na mjestima koja nisu predviđena za prelazak državne granice, odnosno gdje je zabranjen prelazak državne granice, gdje su se zajedničkim djelovanjem, međusobno dogovorenim i povezanim radnjama, organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem stranih državljana preko državnih granica više zemalja, s unaprijed utvrđenim i dogovorenim ulogama u krijumačarskom lancu. Tako je u navedenom periodu prokrijumčareno oko 307 državljana Albanije i Kosova - ilegalnih migranata, po kom osnovu je od zločinačke organizacije ostvarena finansijska korist velike vrijednosti.

Prilikom provođenja opsežne istrage u ovom predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je saradnju s agencijama za provođenje zakona susjednih zemalja, u zajedničkim naporima na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela krijumčarenja osoba i ilegalne migracije. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: