{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica zbog rušenja Aladža džamije u Foči

Klix.ba
15.10.2018. u 13:47
306
58
Podignuta optužnica zbog rušenja Aladža džamije u Foči
306
Podignuta optužnica zbog rušenja Aladža džamije u Foči
Obnova Aladža džamije je u toku
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mojović Gorana (1969.) koji se tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 173. KZ BiH, a u svezi sa uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika, a konkretno Aladža džamije u Foči 1992. godine.
Optuženi Mojović Goran se tereti da je dan 02.08.1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: