14 optuženih
14

Podignuta optužnica za zločine nad Srbima s područja Konjica

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukupno 14 optuženih tereti se za ratne zločine koji obuhvataju ubistva više desetina civila srpske nacinalnosti, oba spola i različite životne dobi, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progon gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Konjica, Bradine i okoline, saopćenoe je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Esada Ramića (rođen 1966. u Konjicu), Šefika Nikšića (rođen 1945. u Konjicu), Adnana Alikadića Batu (rođen 1962. u Sarajevo), Mitka Pirkića (rođen 1962. u Konjicu), Redže Balića (rođen 1952. u Konjicu), Hameda Lukomiraka (rođen 1971. u Konjicu). Svi pobrojani nalaze se u pritvoru.

Osim njih, optužnica je podignuta protiv Safudina Ćosića (rođen 1974. u Konjicu) i Muhameda Cakića (rođen 1968. u Konjicu), kao i protiv pritvorenih Ismeta Hebibovića Broćeta (rođen 1956. u Konjicu) i Almira Padalovića (rođen 1968. u Mostaru) i Enesa Jahića (rođen 1969. godine), kojem su određene mjere zabrane.

Optužnice su podignute i protiv Senadina Ćibe (rođen 1967. u Konjicu) i Agana Ramića (rođen 1962. godine u Konjicu), koji se nalaze u pritvoru. Optužnica je podignuta i protiv Seada Jusufbegović (rođen 1941. godine u Konjicu).

"Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata", stoji u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Navode da se optuženi terete da su odgovorni za napade i ubojstva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protupravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

"Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tijekom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta", navodi se u saopćenju.

Ističu da se optuženi se terete za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.