Utajio 290.000 KM
17

Podignuta optužnica za utaju poreza protiv Milorada Govedarice

A.D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilac posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milorada Govedarica (64) zbog utaje poreza

Optuženi se tereti da je u periodu od 2010. do 2015. godine, kao predsjednik Upravnog odbora društva Fabrika za proizvodnju žice Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji reguliraju prijavu i naplatu PDV-a.

U optužnici se navodi, da je putem navedenog preduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrijednosti od oko miliona KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umjesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, te bez izdavanja porezne fakture i evidentiranja porezne obaveze izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 178.704 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146 KM.

U optužnici se navodi da je na ovaj način izbjegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 291.850 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stavak 4. u svezi stavka 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.