BiH
0

Podignuta optužnica za ratni zločin u Bihaću

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Adila Vojića (43) i Bekira Mešića (52) iz Orašca kod Bihaća, a zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Naime, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, navedene optužene se tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Vojske RS i Armije RBiH na širem prostoru bihaćke regije, kao pripadnici 501. brigade 5. korpusa Armije RBiH, postupali suprotno Ženevskim konvencijama o zaštiti građana za vrijeme rata.

Oni su u noćnim satima sa 1. na 2. maj 1994. godine, naoružani automatskim puškama, zajedno sa još nekoliko osoba, nasilno odveli oštećenu žrtvu, ženu srpske nacionalnosti, sa još jednim muškarcem srpske nacionalnosti iz njhove kuće.

Nakon odvođenja na obližnju poljanu, optuženi su prijetnjom za život oštećene nad njom naizmjenično vršili silovanje, dok je jedan od pripadnika Armije RBiH, nedaleko od tog mjesta, pod prijetnjom oružjem, čuvao muškarca kojeg su poveli govoreći mu da su ih tu doveli da ih ubiju.

Nakon toga, doveli su i navedenog muškarca srpske nacionalnosti te ga tukli, ponižavali i prisilno tjerali na polni odnos sa oštećenom žrtvom.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.