{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša

F
17.4.2018. u 11:18
6
29
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša
6
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nehrua Ganića, rođenog 1957. godine u Varešu, državljanina BiH.
Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta TO Breza i svojstvu nadređenog komandantima odreda TO Breza i Kakanj, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u općini Ilijaš, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih osoba srpske nacionalnosti, bez razlikovanja vojnika i civila, te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s navedenog područja.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta propustio da poduzme mjere kako bi spriječio počinjenje zločina, kao i mjere da se zločini procesuiraju te otkriju i kazne počinioci.

Napad na selo Čemerno u općini Ilijaš je izvršen 10. juna 1992., a u napadu je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima su i žrtve koje su ubijane hladnim oružjem na izuzetno svirep način, a nad žrtvama je počinjeno i sakaćenje i odsijecanje dijelova tijela.

U napadu su kuće i imovina u navedenom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

Optuženi Nehru Ganić se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice će Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem više od 120 svjedoka, među kojima su preživjele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna vještaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Vjerujete li bh. pravosuđu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: