{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša

F
FENA
17.4.2018. u 11:18
6
29
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša
6
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Čemernom kod Ilijaša
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Nehrua Ganića, rođenog 1957. godine u Varešu, državljanina BiH.
Optuženi se tereti da je u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta TO Breza i svojstvu nadređenog komandantima odreda TO Breza i Kakanj, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u općini Ilijaš, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih osoba srpske nacionalnosti, bez razlikovanja vojnika i civila, te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s navedenog područja.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu komandanta propustio da poduzme mjere kako bi spriječio počinjenje zločina, kao i mjere da se zločini procesuiraju te otkriju i kazne počinioci.

Napad na selo Čemerno u općini Ilijaš je izvršen 10. juna 1992., a u napadu je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima su i žrtve koje su ubijane hladnim oružjem na izuzetno svirep način, a nad žrtvama je počinjeno i sakaćenje i odsijecanje dijelova tijela.

U napadu su kuće i imovina u navedenom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

Optuženi Nehru Ganić se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice će Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem više od 120 svjedoka, među kojima su preživjele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna vještaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: