Tužilaštvo BiH
1

Podignuta optužnica za poreznu utaju u iznosu od blizu 73.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Miljanovića, rođenog 1968. godine u Doboju, Brane Miljanovića, rođenog 1962. godine u Doboju i pravne osobe "Mak Komerc" d.o.o. Doboj.

Optužene fizičke i pravne osobe se tereti da nisu obračunale niti prijavile PDV na osnovu prodaje poslovnih i stambenih jedinica te su oštetili budžet BiH za blizu 73.000 KM.

Optužene se tereti da su tokom 2011. godine, optuženi Brano Miljanović kao odgovorna osoba i direktor preduzeća, a optuženi Goran Miljanović kao ovlaštena osoba za zastupanje pravne osobe preduzeća "Mak Komerc" d.o.o. Doboj, prodajom stambeno-poslovnih jedinica ostvarili oporezivi promet bez PDV-a u ukupnom iznosu od 429.341 KM koji nisu evidentirali kroz svoje poslovne knjige, niti za navedeni promet prijavili Upravi za indirektno oporezivanje BiH porez na dodatnu vrijednost (PDV) u iznosu od 72.988 KM za koji su oštetili budžet Bosne i Hercegovine.

Optužene se tereti da su, ne pružajući podatke koji su od bitnog utjecaja za utvrđivanje porezne obaveze, odnosno, pružajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV), čime su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 3. KZ-a Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.