{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica za krivično djelo krijumčarenja ljudi

F
30.6.2008. u 18:01
0
0
Podignuta optužnica za krivično djelo krijumčarenja ljudi
0
Podignuta optužnica za krivično djelo krijumčarenja ljudi
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Gafura Murselija (1962.), Abida Gute (1969.) i Habiba Burića (1942.) koji se terete za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo krijumčarenja osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prema navodima optužnice, optuženi Murseli, državljanin Republike Srbije, i Guta i Burić, državljani BiH, terete se da su kao pripadnici međunarodno organizovane grupe koja je formirana radi stjecanja materijalne koristi učestvovali u organizovanju i provođenju nezakonitog prelaska državne granice i krijumčarenja stranih državljana preko teritorije Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije, radi njihovog daljnjeg prebacivanja u zemlje zapadne Evrope.

Prema navodima optužnice, ova grupa je djelovala na teritoriji Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Grupu je, pored optuženih, činilo i nekoliko državljana Hrvatske i Slovenije.

U optužnici se navodi da je Gafur Murseli kao pripadnik međunarodno organizovane grupe organizovao na području BiH grupu i njome rukovodio. On je pripremao, organizovao i koordinirao aktivnosti pri prebacivanju državljana Šri Lanke i Albanije iz Turske i Albanije u Bosnu i Hercegovinu, a zatim dalje preko Hrvatske u druge države čiji oni nisu državljani, niti stalni stanovnici, a ne ispunjavaju ni uslove za zakonit ulazak i boravak u tim državama, a niti uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Optuženi Gafur se tereti da je organizovao prebacivanje i prebacio više migranata iz Turske i Albanije u druge države preko teritorija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Optuženi Abid Guta i Habib Burić optuženi su da su postali pripadnici organizovane grupe, s ciljem pripremanja, organizovanja i prebacivanja drugih osoba u Bosnu i Hercegovinu i dalje u druge države, kao i da su kao pripadnici grupe omogućavali protivzakonit boravak stranim državljanima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ova optužnica rezultat je koordinirane akcije policijskih agencija i tužilaštava u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: