Zloupotreba položaja
26

Podignuta optužnica za korupciju protiv Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove BiH

S. Š. U.
Screenshot: ICTY
Screenshot: ICTY
Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćeno je da je tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal podigao optužnicu protiv Šojić Dragana, direktora Službe za zajedničke poslove BiH.
Šojić se tereti da je u periodu od 2018. do 2022. godine u svojstvu službene osobe u državnim institucijama, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši svoj službenih položaj, a kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist te time nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

U optužnici je naveno da je Šojić zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i poštujući potrebnu proceduru za korištenje službenih vozila u institucijama BiH.

Šojić se tereti i da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio "neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa".

Također, tereti se da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, iskoristio i prekoračio službene ovlasti te da je "nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, topih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877,78 KM", time pričinivši štetu državnom budžetu, što predstavlja krivično djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala među kojima i obimnu finansijsku i službenu dokumentaciju.  

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su Šojića 24. maja 2022. godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja.